Israelul finalizează un acord de achiziţionare a 17 avioane de luptă F-35

Israelul susţine că a finalizat un acord pentru cumpărarea unui nou lot de avioane de luptă F-35 din SUA şi, astfel, va deveni cea de-a doua armată din lume, după SUA, care va avea o escadrilă operaţională de avioane de luptă.
Avion de luptă american F-35A Lightning II
Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)

Ministerul israelian pentru Afaceri Militare a anunţat duminică finalizarea acordului pentru achiziţionarea unui număr suplimentar de 17 avioane de luptă cu tehnologie stealth, respectând astfel politica SUA de a asigura “avantajul militar calitativ” al Tel Aviv-ului în Orientul Mijlociu.

Regimul israelian a comandat deja 33 dintre cele mai scumpe avioane de luptă din lume. Dintre acestea, a primit până acum 5 bucăţi şi, până la sfârşitul anului, va putea dispune de o escadrilă completă.

Avioanele F-35, care sunt produse de compania americană Lockheed Martin, aparent ar avea unele defecte fundamentale de design care ar putea “urmări” aceste avioane în următoarele câteva decenii.

Pentagonul susţine că avionul de luptă F-35 este echipat cu capabilitate de ultimă oră pentru evitarea radarelor, poate călători cu viteze de Mach 1,6 (aproximativ 1.900 km pe oră), iar pilotul poate vedea pe timp de noapte şi la 360 de grade.

SUA, cel mai vechi şi cel mai fidel aliat al Israelului, contribuie cu ajutoare militare anuale în valoare de peste 2 miliarde de dolari.

Washingtonul a vândut Tel Aviv-ului primele 33 de avioane de luptă la preţul de 110 milioane de dolari bucata, dar a oferit o reducere corespunzătoare de 10 milioane de dolari pentru fiecare avion din lotul al doilea.

SUA este acuzată că injectează sume enorme de bani în armata israeliană în vederea transformării regimului din Tel Aviv într-un vehicul suprem de implementare şi controlare a politicilor sale în Orientul Mijlociu.

Avioanele de luptă israeliene deseori încalcă spaţiul aerian libanez şi lansează atacuri în interiorul Siriei împotriva forţelor guvernamentale şi ale aliaţilor lor. Tel Aviv a ameninţat de asemenea, în mai multe rânduri, că va bombarda centrele nucleare ale Iranului, care a avertizat la rândul său că va da un răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe