Israelul cere Statelor Unite să mute ambasada SUA în Ierusalim

Este de aşteptat ca Obama să continue abordarea problemelor specifice în timpul călătoriei sale, inclusiv relaţia SUA-Israel, securitatea şi stabilitatea regională în special în ceea ce priveşte Siria şi Iran, precum şi eforturile în curs pentru un proces de pace de succes.
Este de aşteptat ca Obama să continue abordarea problemelor specifice în timpul călătoriei sale, inclusiv relaţia SUA-Israel, securitatea şi stabilitatea regională în special în ceea ce priveşte Siria şi Iran, precum şi eforturile în curs pentru un proces de pace de succes. (Heidi Levine-Pool / Getty Images)

Ambasadorul Israelului din Statele Unite a cerut congresului de la Washington să mute ”în sfârşit” ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim, a notat Free Beacon.

Ambasadorul Israelului în SUA, Ron Dermer, a făcut acest apel către Capitol Hill în timpul unui eveniment ce marca Ziua Ierusalimului, care comemora "unificarea" oraşului de către Israel.

Cererea publică adresată Congresului de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim este un eveniment fără precedent pentru un oficial israelian şi subliniază controversele politice iscate de refuzul administraţiei Obama de a recunoaşte formal Ierusalimul drept capitala Israelului.

Au existat multe încercări de a muta ambasada SUA în Israel, din Tel- Aviv în Ierusalim. Totuşi, administraţiile de la Casa Albă au ezitat să formalizeze această mişcare, administraţia Obama ajungând chiar să sublinieze că Ierusalimul nu se află în Israel, după graniţele acestuia trasate în 1948.

Dermer le-a spus congressman-ilor SUA prezenţi la evenimentul organizat pe 29 mai de Fundaţia Aliaţii Israelului că este ”în sfârşit” timpul ca Statele Unite să recunoască Ierusalimul drept capitala ”nedivizată” a Israelului şi să mute ambasada americană acolo.

”Cine ştie, poate că într-o zi, foarte curând, veţi decide să vă mutaţi ambasada, în sfârşit, la capitala Israelului, Ierusalim”, a declarat Dermer. ”Făcând astfel nu veţi submina perspectivele de pace, ci le veţi întări, deoarece pacea din regiunea noastră trebuie să fie bazată pe adevăr, pentru a dura”.

În ciuda multiplelor legi ale Statelor Unite ce consideră de-facto Ierusalimul drept capitala Israelului şi cer ca ambasada americană să fie mutată acolo, administraţia Obama a lansat o politică de negare a faptului că anticul oraş este un teritoriu israelian.

Mai mult, Departamentul de Stat a catalogat Ierusalimul ca fiind o entitate individuală, separată de Israel.

Fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat în 2012 că administraţia consideră Ierusalimul un subiect al discuţiilor de pace.

”Cu privire la politica Ierusalimului, este o problemă de status permanent”, a declarat aceasta după ce Departamentul de Stat a fost atacat pentru modificarea comunicaţiilor care catalogau Ierusalimul şi Israelul drept entităţi separate. ”Va fi rezolvat prin negocierile dintre părţi”, a adăugat Nuland, indicând discuţiile dintre Israel şi liderii palestinieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe