Israelul cere scuze Iordaniei pentru incidentul tragic de la ambasada sa din Amman

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Iordania precizează că Israelul a cerut scuze în mod oficial pentru incidentul ce a avut loc în iulie 2017 şi care a dus la moartea a doi cetăţeni iordanieni la ambasada israeliană din Amman. Tel Aviv a declarat că îşi va redeschide misiunea din capitala iordaniană, care a fost închisă după incidentul armat.

Mohammad al Momani, purtător de cuvânt al guvernului, a afirmat joi că Ministerul Afacerilot Externe israelian a trimis o notă oficială în care a exprimat “profunde regrete şi scuze” pentru uciderea celor doi cetăţeni iordanieni de către un paznic israelian în incinta complexului ambasadei.

În Nota oficială se menţionează că Israelul va deschide o acţiune în instanţă împotriva paznicului, care a fost repatriat de israelieni pentru a nu fi judecat în Iordania. Totodată, după incident, ambasadorul şi personalul ambasadei israeliene au fost, la rândul lor, chemaţi în ţară.

“Israelul… s-a angajat să despăgubească familiile celor trei martiri", a menţionat Momani, fiind citat de agenţia oficială de presă Petra, precizează Agerpres.

“Guvernul [iordanian] va lua măsurile adecvate în conformitate cu interesele naţionale supreme ca urmare a notei oficiale israeliene, în special pentru că a inclus un răspuns la toate condiţiile stabilite de guvern după incidentul de la ambasadă astfel încât ambasadorul [israelian] să se poată întoarce, inclusiv [să se reia] toate procedurile legale”, a precizat Momani.

Incidentul de la ambasada israeliană a avut loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre israelieni şi palestinieni după instalarea detectoarelor de metal la intrările complexului Al-Aqsa, al cărui custode oficial este Iordania. Instalarea a fost decisă după ce doi poliţişti israelieni au fost împuşcaţi mortal în 14 iulie 2017 în acel complex, care este situat în Oraşul Vechi al Ierusalimului.

În 24 iulie, cedând presiunii internaţionale, regimul din Tel Aviv a înlăturat toate restricţiile la moscheea al-Aqsa, dar tensiunile au rămas în continuare ridicate. Totuşi, Iordania a afirmat la acea vreme că nu permite Israelului să îşi redeschidă ambasada din Amman până când nu vor fi luate măsuri juridice corespunzătoare împotriva paznicului israelian.

Regele Abdullah al Iordaniei l-a criticat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la acea vreme pentru că l-a îmbrăţişat pe paznic ca pe un erou, susţinând că gestul a fost “provocator pe toate fronturile”.

Momani a mai declarat pentru Petra că Israelul a promis de asemenea că va deschide o acţiune în instanţă împotriva soldatului israelian care a ucis un judecător iordanian neînarmat în 2014.

Cabinetul lui Netanyahu a afirmat joi că ambasada israeliană din Amman îţi va relua total activitatea.

Iordania şi Egiptul sunt singurele state arabe care au un tratat de pace cu Israelul.

Conducerea din Amman a ignorat apelurile răspândite din sânul publicului de a renunţa la tratatul semnat în 1994 şi a menţinut relaţii strânse cu israelienii de-a lungul anilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe