Israelul blochează livrările de gaz şi combustibil în Gaza. Dă vina pe atacurile cu baloane şi zmeie incendiare

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Pentru a doua oară într-o lună, Israelul închide supapa de supravieţuire a Fâşiei Gaza. Israelul a interzis miercuri intrările de gaz şi combustibil în Gaza ca răspuns la amplificarea atacurilor cu baloane şi zmeie incendiare lansate de pe teritoriul palestinian, potrivit publicaţiei The Jerusalem Post.

“Cu puţin timp în urmă, ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a cerut ca gazul şi combustibilul să nu mai intre în Gaza prin [punctul de frontieră] Kerem Shalom, începând de joi, până la noi dispoziţii”, a precizat ieri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

“Decizia a fost luată după ce au continuat să se lanseze baloanele terorii şi ca urmare a neînţelegerilor de-a lungului gardului [de frontieră]”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Este pentru a doua oară în ultimele câteva săptămâni când Israelul recurge la o astfel de măsură. În luna iulie, Lieberman a ordonat stoparea furnizării de gaz şi combustibil, dar a anulat decizia după încetarea atacurilor palestiniene.

La începutul lunii iunie, Israelul a ordonat suspendarea tranzitului de produse comerciale spre teritoriul palestinian, precizând că această măsură a fost, de asemenea, un răspuns la atacurile cu baloane şi zmeie incendiare lansate din Gaza.

Potrivit publicaţiei The Jerusalem Post, cetăţenii din Fâşia Gaza primesc electricitate doar patru ore pe zi şi, prin urmare, depind foarte mult de livrările de gaz şi combustibil, care le permit să folosească generatoare de rezervă.

La mijlocul lunii iulie, au fost publicate rapoarte care susţineau că Israelul va lansa o ofensivă militară majoră împotriva Gazei dacă vor continua atacurile cu proiectile incendiare, precizând că acele atacuri sunt munca unor grupuri teroriste din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe