Israelul acuză Rusia de perturbarea semnalelor GPS pe aeroportul Ben Gurion

Un avion de pasageri al companiei aeriene israeliene El Al aterizează pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Israel, 9 iulie 2003
Un avion de pasageri al companiei aeriene israeliene El Al aterizează pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Israel, 9 iulie 2003 (David Silverman/Getty Images)

Oficiali israelieni aparent au învinuit Rusia pentru perturbarea semnalelor GPS pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, însă Kremlinul a numit rapoartele “ştiri false” (fake news) care nu ar trebui luate în serios.

De la începutul lunii iunie, semnalele GPS pe cel mai mare aeroport al Israelului au fost nesigure pentru piloţii şi avioanele care au folosit locaţia, au declarat diverşi oficiali.

Un purtător de cuvânt al cabinetului israelian a declarat joi că semnalele GPS pe aeroportul Ben Gurion au fost perturbate timp de trei săptămâni.

Problema a nemulţumit oficialii regimului, care au eşuat să găsească sursa şi au forţat aeroporturile să schimbe unele dintre procedurile de aterizare, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru Aeroporturi din Israel (IAA).

Controlorii de trafic aerian au cerut ca avioanele să folosească sisteme de aterizare instrumentale şi “nu a existat niciun incident de siguranţă care să aibă legătură cu perturbarea GPS-ului din cauza acurateţii navigării şi a rutelor de zbor”, a susţinut într-o declaraţie IAA.

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Piloţilor Companiilor Aeriene a precizat la începutul acestei săptămâni, pe website-ul său, că a primit “numeroase rapoarte de la piloţi care au susţinut că au înregistrat pierderea semnalului GPS în apropierea Aeroportului Internaţional Ben Gurion”, potrivit unei declaraţii publicate de principalul aeroport al Israelului.

În timp ce oficialii israelieni nu au oferit informaţii concrete cu privire la sursa problemei, un raport al radioului armatei a susţinut că Rusia este responsabilă pentru această situaţie, deşi nu există nicio indicaţie că acest lucru ar fi fost făcut intenţionat.

Oficialii din domeniul securităţii israeliene consideră că perturbările sunt rezultatul războiului electronic desfăşurat de armata rusă pentru a-şi apăra avioanele la baza aeriană Khmeimim din nord-vestul Siriei.

Luând cuvântul la postul de radio, Amos Yadlin, fost comandant al forţei aeriene israeliene, a afirmat că Israelul ar putea fi o “victimă colaterală” a unui câmp de luptă cibernetic în regiune.

Ambasadorul Rusiei în Israel a declarat joi la postul de radio al armatei că rapoartele sunt “ştiri false” şi “nu pot fi luate în serios”.

O sursă a aviaţiei a declarat ziarului Haaretz că perturbările au loc doar în timpul zilei, însă “nu pun în pericol piloţii sau pasagerii”.

Piloţii folosesc semnalele GPS pentru navigare în spaţiul aerian al teritoriilor ocupate şi pentru decolare şi aterizare. Sursa a afirmat că piloţii au sisteme instrumentale alternative de aterizare şi navigare care nu se bazează pe GPS pentru a funcţiona.

O altă sursă a precizat că anunţul urmăreşte să notifice zborurile care sosesc la aeroportul Ben Gurion să îşi oprească sistemele GPS şi să folosească instrumente alternative atâta timp cât continuă perturbările.

Loviturile aeriene israeliene în Siria au reprezentat o sursă de tensiune între Tel Aviv şi Moscova. În luna februarie, Rusia a cerut încetarea atacurilor israeliene “arbitrare” împotriva Siriei.

Anul trecut, publicaţia israeliană Haaretz a susţinut că Rusia a adoptat o poziţie mai dură faţă de zborurile efectuate de avioanele israeliene în apropierea graniţei cu Siria, în nord.

Măsura, a speculat publicaţia, a fost un răspuns la doborârea unui avion militar rusesc în 17 septembrie 2018 la finalul unui atac aerian israelian în apropiere de Latakia, în nord-vestul Siriei. Prin acţiunea sa, Moscova a semnalat Israelului că intenţionează să limiteze mişcarea acestuia de manevre în spaţiul aerian sirian, a mai adăugat publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe