Israel: Maternitate de cinci stele - hoteluri pentru nou-născuţi şi părinţii lor

Fenomenul hotelurilor pentru părinţi şi bebeluşii lor se întâlneşte de la Tel Aviv la Ierusalim.
Nurseria hotelului
Nurseria hotelului

La Baby Lis Hotel din Tel Aviv, vizitatorii sunt întâmpinaţi de un miros de pudră de talc şi un continuu du-te-vino. Sunt medici, asistente medicale, prieteni şi membri de familie care cutreieră holurile cu baloane roz sau albastre. Dar, mai presus de toate, aici se află mamele şi taţii cu nou- născuţii lor. Îşi transportă bebeluşii în leagăne din plastic mergând la o cafea la bar, să discute cu medicul, sau participă la un curs pentru a învăţa cum să le facă baie nou- născuţilor.

Douăzeci şi şase de camere de cinci stele, mese şi pensiune completă, plus o serie de servicii extra speciale. „Scopul nostru este să transformăm maternitatea într-o experienţă de 'prinţesă'“, relatează pentru publicaţia La Stampa, Natalie Hurwits, în vârstă de 40 ani, o energică mamă a trei copii şi directoare a hotelului.

În afară de Baby Lis Hotel gestionat de aceasta, în Israel - ţara cu cel mai mare număr de copii/femeie (3,1) din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - există alte trei hoteluri pentru nou- născuţi: Baby Assaf şi Sheba Baby, situate în jurul Tel Aviv-ului şi Hadassa Baby în Ierusalim. Baby Lis este singurul hotel complet privat şi este situat într-un complex al spitalului Ichilov, în centrul oraşului.

Hotelurile pentru nou- născuţi sunt unice pentru că fac parte din spitalele asociate, garantând clienţilor serviciile de îngrijire medicală corespunzătoare. Viitoarele mame pot rezerva un loc într-unul dintre aceste hoteluri cu 60 de zile înainte de a naşte. Atunci când începe travaliul, ele anunţă hotelul, care are contact permanent cu medicii din spitalul respectiv. Transferul poate avea loc deja după opt - zece ore de la naşterea copilului.

Creşă deschisă permanent

Natalie Hurwits explică faptul că incapacitatea de a planifica cu precizie venirea şi plecarea clienţilor este o mare provocare. Cu toate acestea, principala preocupare este să fie asigurate condiţii excelente. „Ca mamă, eu ştiu cum primele câteva ore sunt dificile, durerea, anxietatea, emoţiile. De aceea, totul trebuie să fie perfect". Camerele sunt dotate, printre altele, cu un fotoliu cu perne pentru o alăptare confortabilă, buton pentru situaţii de urgenţă aflat la capul patului, o măsuţă specială pentru a schimba copilul, dotată cu tot felul de mici cadouri: scutece, suzete, biberoane, şerveţele.

Astfel că Baby Lis Hotel, la fel ca celelalte hoteluri pentru nou născuţi, oferă oaspeţilor o creşă operaţională în mod permanent, astfel încât mamele să se poată odihni. În plus, sunt organizate cursuri de alăptare şi cunoştinţe de bază necesare pentru îngrijirea unui nou-născut. În tot acest timp, personalul hotelului şi al spitalului se află la îndemâna pacienţilor şi intervine doar în caz de nevoie.

Costuri şi asigurări

Desigur, dacă serviciul este de cinci stele, nici preţurile nu sunt mai prejos: o cameră costă aproximativ 400 euro pe zi, 450 dacă este prezent şi tatăl. Este de remarcat faptul că aceste cheltuieli sunt plătite de asigurările de sănătate: în Israel, serviciul de bază este gratuit şi mulţi aleg să plătească un supliment, între 10 şi 30 de euro pe lună, pentru accesul la eventuale servicii suplimentare, inclusiv un hotel pentru copii.

Hotelurile de lux pentru mame şi nou- născuţi nu sunt larg răspândite în Europa dar pot fi un exemplu de urmat.