Israel, Germania şi submarinele nucleare

Potrivit unui nou raport, Israelul a cerut Germaniei să extindă lungimea submarinelor pe care a planificat să le cumpere, speriind germanii, care bănuiesc că regimul din Tel Aviv doreşte ca submarinele să fie adaptate pentru a fi compatibile cu rachetele nucleare.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Raportul, care este rezultatul unei investigaţii realizate de Ronan Bergman de la Yediot Aharonot şi publicaţia germană Die Zeit, a susţinut că Angela Merkel s-a opus cererii şi chiar a cerut opinia serviciilor germane de informaţii, care în cele din urmă au aprobat solicitarea. Israelul nu a fost la curent cu drama din spatele scenei.

Bergman a scris că modificarea [lungimii] pentru a face submarinele compatibile nuclear poate explica de ce establishmentul securităţii Israelului a susţinut dintr-o dată achiziţionarea costisitoare a submarinelor după ce s-a opus de-a lungul mai multor ani.

Cumpărarea de către Israel a submarinelor din clasa Dolphin a devenit o problemă controversată, în condiţiile în care poliţia verifică acuzaţii privind un potenţial conflict de interese. Investigaţia asupra a ceea ce este cunoscut sub numele de Cazul 3000 a început în noiembrie 2016, după lansarea unor acuzaţii că David Shimron, avocatul personal şi văr de gradul al doilea al premierului israelian Benjamin Netanyahu, l-a convins pe acesta din urmă să cumpere submarinele de la ThyssenKrupp în loc să recurgă la o licitaţie internaţională.

Poliţia suspectează că au fost comise o serie de infracţiuni în ceea ce priveşte achiziţionarea celor trei submarine de la compania germană ThyssenKrupp, inclusiv mită, fraudă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Shimron a fost citat în mai multe rapoarte ale acestui caz, atunci când Michael Ganor, căpitan de Marină pensionat şi fost reprezentant al ThyssenKrupp în Israel, a declarat că urma să câştige o sumă mare de bani de pe urma acordului Israelului de a cumpăra 3 submarine din Germania.

Potrivit unor rapoarte media din luna iulie a acestui an, Ganor a declarat poliţiei că, de fapt, comisionul lui Shimron de pe urma acordului dintre statul israelian şi grupul ThyssenKrupp urma să fie de 20% din onorariul pe care trebuia să îl primească Ganor din partea companiei germane pentru intermedierea vânzării.

În prezent, Netanyahu nu este suspect în Cazul 3000, a precizat poliţia care, totuşi, a arestat anumite persoane de rang înalt în establishmentul politic şi de securitate al Israelului. Printre cei arestaţi se numără fostul şef al Marinei israeliene, generalul maior Eliezer Marom, fostul şef al echipelor comando ale Marinei israeliene, Shai Brosh, şi asociaţi ai ministrului Energiei Yuval Steinitz.

Acordul pentru achiziţionarea submarinelor, care ar putea dura 10 ani, urmăreşte să înlocuiască trei submarine învechite în flota Marinei israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe