Islandezii, nemulţumiţi de utilizatorii Instagram lipsiţi de respect: distrug natura

Cu peste 10 milioane de imagini pe Instagram, Islanda este o destinaţie populară printre turiştii care caută fotografia perfectă.
Aurora boreală, Islanda
Aurora boreală, Islanda (incredibilia.it)

Ţara nordică este considerată de ceva timp o „destinaţie a Instagramului“, dar acum mulţi rezidenţi afirmă că insularii sunt nemulţumiţi de persoanele nechibzuite.

La începutul acestei luni, un vizitator a fost criticat în Islanda deoarece a ieşit de pe calea principală de acces cu maşina închiriată şi a rămas blocat în noroi, în câmp. Acesta a fost ajutat de poliţie, care a raportat accidentul pe pagina sa de Facebook.

Maşină
Maşină (Poliţia din Islanda/Facebook)

Şofatul pe câmpii este strict interzis în Islanda deoarece se distruge fauna sălbatică.

Problema lipsei de respect a turiştilor a devenit atât de problematică încât există pagini întregi pe Facebook şi Instagram unde islandezii documentează comportamentul neadecvat al utilizatorilor Instagram.

Aceste conturi arată persoane care consumă alcool în timp ce conduc automobilul, se caţără pe gheţari, merg pe muşchi, depăşesc perimetrele turistice ale site-urilor populare, folosesc drone care zboară deasupra cailor sălbatici etc.

Michalina Okreglicka, un fotograf din capitala Reykjavik, a declarat pentru BBC că mulţi “influencers” care călătoresc în Islanda „nu cunosc ce se poate şi ce nu se poate face în ţară“.

„Am sentimentul că acum totul se învârteşte în jurul Instagram şi fotografia perfectă pentru platformă. Niciodată nu am văzut atât de multe comportamente stupide şi iresponsabile în alte ţări ca aici în Islanda. Merg pe profilurile lor, comentez ce fac şi încerc să-i informez, pentru a opri aceste lucruri".

Biroul de turism Visit Iceland a lansat mai multe iniţiative pentru a promova comportamentul responsabil al turiştilor care vizitează ţara.

Agenţia avertizează vizitatorii prin intermediul clipurilor video de pe site-ul lor despre importanţa şi necesitatea de a nu abandona căile de acces principale şi drumurile în timp ce conduc autovehiculele în ţară. De asemenea, încearcă să convingă turiştii să semneze un document la aeroport, prin care se angajează să lase locurile aşa cum le-au găsit şi să nu mai urineze pe câmp.

Muşchiul din Islanda este deosebit de fragil şi se poate distruge dacă este călcat în picioare. Are un rol important deoarece ajută la prevenirea eroziunii solului, reţine apa şi umiditatea şi găzduieşte multe microorganisme.

Şofatul în afara şoselelor este considerat distructiv pentru mediul înconjurător al ţării. Verile în Highlands în Islanda sunt scurte şi umede, astfel că vegetaţia călcată de maşini are nevoie de un timp mai îndelungat să se regenereze, avertizează agenţia.

Semnale de alarmă lansate de utilizatorii Instagram respectoşi cu natura

Pall Jokull Petursson, care îşi câştigă existenţa lucrând ca ghid turistic şi îi conduce pe turişti să cunoască caracterul unic al Islandei, consideră că pe Instagram există influencers buni şi răi.

"Băieţii răi atrag deseori vizitatori răi, manifestând un comportament nesăbuit şi încălcând regulile, creându-le altora impresia că în Islanda nu trebuie să respecte regulile, ca de exemplu să nu iasă din şosele", menţionează acesta.

"Am văzut tot felul de comportamente care sunt atât periculoase, cât şi nerespectoase, cum ar fi alpinismul pentru a ajunge pe marginea unei stânci doar pentru a face o fotografie pentru Instagram […] Persoanele bune care folosesc Instagram încearcă să arate diferite modalităţi de a se bucura de natură, nu etichetează locurile care ies din traseele turistice stabilite pentru a le proteja cât mai mult posibil. Unele locuri au devenit faimoase pe Instagram fără a se menţiona unde se află, dar în cele din urmă toată lumea ajunge să le cunoască", adaugă el.

Fotografului Ben Simon Rehn îi place Instagram deoarece îl inspiră şi face contacte, dar vede şi mari probleme atunci când vizitatorii manifestă comportamente pe care le consideră nepotrivite.

"Unii utilizatori Instagram sunt sponsorizaţi de companii şi nu îndeplinesc standardele. Totul doar pentru a obţine o fotografie mai spectaculoasă dintr-un unghi uşor diferit. Este ruşinos ca unele persoane să aibă un astfel de comportament - mai ales pentru fotografii cu peisaje şi de aventură care le plac foarte mult celor care iubesc natura şi sportul în aer liber - dar par să fi uitat sau nu au reuşit să înţeleagă normele cele mai simple pentru a proteja natura. Adesea mă întreb dacă le pasă cu adevărat de planetă şi de natură ... sau dacă o fac doar pentru like-uri şi pentru ei înşişi", relatează el pentru BBC.

Mai multe informaţii: BBC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură