Islanda interzice traficul aerian deasupra vulcanului Bardarbunga

O imagine care prezinta norii grei de deasupra asezarilor de langa vulcanul Eyjafjoell din Islanda, 17 mai, 2010.
O imagine care prezinta norii grei de deasupra asezarilor de langa vulcanul Eyjafjoell din Islanda, 17 mai, 2010. (Heidar Kristjansson / AFP / Getty Images)

Islanda a interzis vineri traficul aerian deasupra vulcanului Bardarbunga, după ce în noaptea de joi spre vineri acesta a început să erupă. Deocamdată vulcanul nu a aruncat nori de cenuşă în atmosferă, a anunţat Protecţia Civilă.

"O erupţie vulcanică a început (...) imediat după miezul nopţii" (00.00 GMT). (...) Pentru moment sistemul radar nu a detectat cenuşă vulcanică. (...) Seismul provocat de erupţie este de intensitate redusă, ceea ce indică o erupţie fără o activitate explozivă semnificativă", a indicat într-un comunicat Protecţia Civilă islandeză.

Institutul meteorologic islandez a ridicat nivelul de alertă la maximum, "roşu", pentru traficul aerian deasupra vulcanului, fără ca acest lucru să atragă după sine închiderea aeroporturilor de pe insulă, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Erupţia vulcanică a avut loc la nivelul câmpului de lavă Holuhraun, aflat în centrul insulei, foarte departe de zona locuită. Conform sursei citate, cercetătorii aflaţi în zona din jurul erupţiei estimează că fisura vulcanică în Holuhraun se întinde pe aproximativ un kilometru.

Bardarbunga, vulcanul aflat sub cel mai mare gheţar din Islanda, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi din Atlanticul de Nord, aşa cum a făcut-o vulcanul Eyjafjallajökull în 2010.

Reamintim că în 2010 un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajökull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile, peste zece milioane de persoane fiind afectate de acest eveniment.

Incidentul a marcat cea mai mare suspendare a călătoriilor aeriene de la cel de-al doilea război mondial, cu pierderi estimate între 1,5 miliarde şi 2,5 miliarde de euro.