Isărescu: Traiectoria politicii monetare va trebui redefinită în cazul în care Codul Fiscal rămâne în actuala sa formă

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Banca Naţională a României (BNR) va trebui să redefinească traiectoria politicii monetare, în cazul în care Codul Fiscal rămâne în actuala sa formă, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

"Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este întrerupt. Eram mai corelaţi cu situaţia inflaţiei, cel puţin cu această vizibilă. Dacă mă întrebaţi în urmă cu un an ce fac dacă inflaţia devine negativă, spuneam: 'Bineînţeles că mă duc cu dobânda în jos'. Dar acum, ne uităm în spate şi vedem că fierbe ceva ...şi minusul este dat de o singură măsură: reducerea TVA la alimente. Şi atunci trebuie să schimbăm traiectoria", a declarat Isărescu, în cadrul unei conferinţe de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Potrivit lui Isărescu, deciziile viitoare ale BNR depind de ceea ce se va întâmpla în Parlament cu Codul Fiscal.

"După mine, vorbind, repet şi eu obsesiv, ca un economist raţional: sunt nu "n" variante, dar multe combinaţii, dacă se depăşeşte acest impas mental — 1 (ianuarie), 6 măsuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stâlp, poate ne gândim să mai rămână ceva. Acum e 1%...o reducem la 0,5%. Poate că merită când ai redevenţe atât de mici în această ţară. Ia să ne gândim puţin! Nu este un capăt de ţară şi nu va descuraja investiţia... Dar asta vor face aleşii poporului şi Ministerul Finanţelor, nu BNR", a adăugat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a mai opinat că ipoteza potrivit căreia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului este cel puţin naivă:

"După mine, această idee este cel puţin naivă şi nu m-aş exprima atât de tranşant dacă nu am fi trăit anul 2010. Am văzut ce înseamnă aparatul de stat, că trăim în aceeaşi ţară. Păi, acum lumea vorbeşte de majorări de salarii, şi nu orice fel de majorări, iar dumneavoastră spuneţi: 'Hai să reducem impozitele, să îi calmăm pe cei de la stat!' Nu îi calmăm. Se va reflecta din nou în sănătate, în educaţie, în faptul că reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca să spun aşa, ne vom face din nou de râs, pentru că, după ce vom face reducerile, vom constata că nu merg şi le anunţăm şi vom reveni din nou pe ele. Doar am trăit cu toţii această situaţie", a explicat Isărescu.

În viziunea guvernatorului BNR, atât timp cât veniturile nu depăşesc 32% din PIB, iar solicitările de cheltuieli ale statului român nu scad sub 40% din PIB, mărirea acestui decalaj constituie o greşeală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne