Irma devine uragan de categoria 5 pe traseul său către Caraibe. Florida declară stare de urgenţă

"Periculosul" uragan prezintă vânturi cu viteze maxime de 240 kilometri pe oră şi pentru moment se află la 515 kilometri est de insulele Leeward, în Antilele Mici.
Uraganul Irma
Uraganul Irma (NOAA/RAMMB)

Uraganul Irma a urcat marţi 5 septembrie a.c. la categoria 5, maximul pe scara de intensitate Saffir-Simpson, în timp ce-şi continua călătoria sa spre Antilele Mici, în Caraibe, a raportat National Hurricane Center (NHC) din SUA.

"Periculosul" uragan Irma, al patrulea din sezonul ciclonic din Atlantic, prezintă vânturi cu viteze maxime de 240 de kilometri pe oră şi se află la 515 km est de insulele Leeward, în Antilele Mici. Se deplasează spre vest cu o viteză de 22 de kilometri pe oră, a declarat NHC într-un buletin special.

Florida a declarat stare de urgenţă în faţa posibilei sosiri a uraganului. "Există o posibilitate tot mai mare ca uraganul Irma să lovească peninsula Florida şi Florida Keys în această săptămână", a declarat National Hurricane Center (NHC) într-un buletin, după ce guvernatorul Rick Scott a declarat starea de urgenţă.

Uraganul Irma
Uraganul Irma (National Hurricane Center (NHC)

Ameninţarea pentru de sud-estul Statelor Unite ale Americii vine la mai puţin de două săptămâni după ce uraganul Harvey a lovit Texasul, provocând morţi, daune pe scară largă, pene de electricitate şi inundaţii şi întrerupând aproape o cincime din capacitatea americană de rafinare a petrolului. În Florida, plantaţiile de citrice sunt cele care oferă cele mai multe motive de îngrijorare, deoarece statul este cel mai mare producător de suc de portocale din lume după Brazilia.

Irma va traversa insulele nordice Leeward începând de marţi seara şi până în dimineaţa de miercuri 6 septembrie a.c. sub forma unui "uragan periculos major", potrivit NHC, care a declarat că este încă prea devreme pentru a determina ce impact ar putea avea asupra SUA.

Au fost emise avertismente de uragan pentru Insulele Virgine Americane şi Insulele Virgine Britanice, Puerto Rico, Vieques şi Culebra. Vânturile cu forţă de furtună tropicală ar putea ajunge în Insulele Virgine Britanice şi Insulele Virgine Americane şi în Puerto Rico la începutul zilei de miercuri.