Irina Deleanu: "2014 a fost un an de succes pentru gimnastica ritmică din România" (retrospectivă)

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Preşedinta Federaţiei Române de Gimnastica Ritmică (FRGR), Irina Deleanu, a declarat că 2014 a fost un an de succes pentru această disciplină.

Programul de dezvoltare a acestei discipline sportive, demarat în urmă cu trei ani de zile, şi-a arătat roadele, a afirmat Irina Deleanu.

''2014 a fost un an de succes pentru gimnastica ritmică din România. Vreau să subliniez, în primul rând că Ana Luiza Filiorianu a terminat pe poziţia a patra la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing (China). Acesta este un rezultat foarte îmbucurător pentru Federaţia Română de Gimnastica Ritmică. Ea a obţinut în finala pe obiecte cea mai bună notă la panglică, a depăşit-o chiar şi pe rusoaica Irina Anennkova. Deci, în mod neoficial, putem să spunem că Ana Luiza Filiorianu ar fi campioană olimpică la panglică. Dar, sigur, regulamentul Jocurilor Olimpice nu permite acordarea medaliilor şi pe obiecte, aşa cum se întâmplă în concursurile de gimnastică artistică. Dar, toate aceste elemente cumulate între ele, ne oferă o speranţă reală pentru perioada viitoare. Ana Luiza Filiorianu este acum o gimnastă foarte determinată, este o gimnastă ambiţioasă. Ea e foarte conştientă de tot ceea ce are de făcut, este bine susţinută de părinţii ei, de federaţia noastră. Acum sperăm ca în anul viitor, în 2015, când va păşi spre seniorat, să facă o figură frumoasă'', a declarat Irina Deleanu.

Ana Luiza Filiorianu s-a clasat pe locul patru în finala probei de individual compus din cadrul concursului de gimnastică ritmică de la Jocurile Olimpice de Tineret, cu un total de 55,850 puncte. Filiorianu, locul 5 în calificări, a obţinut următoarele note: 13,500 la cerc, 14,350 la minge, 13,600 la măciuci şi 14,400, cea mai mare notă din finală, la panglică. Pe podium au urcat în ordine rusoaica Irina Anennkova (58,575), belarusa Marila Trubah (56,950) şi americanca Laura Zeng (56,750).

Irina Deleanu a dezvăluit că federaţia naţională a obţinut dreptul de a organiza Cupa Mondială la Bucureşti în 2015, în perioada 3-5 aprilie, la Sala Polivalentă: ''Am obţinut permisiunea federaţiei de a organiza în anul 2015 Cupa Mondială, competiţie care va avea loc la Bucureşti. Vor veni în România cele mai bune gimnaste din întreaga lume, campioane olimpice, campioane mondiale, campioane europene. Vom avea deci ocazia să vedem la Bucureşti, elita, crema gimnasticii ritmice mondiale în anul viitor''.

Legat de anul 2014, Deleanu a amintit de retragerea Alexandrei Piscupescu din activitatea competiţională. ''Ea a terminat cu o competiţie mare, Campionatul Mondial de la Izmir, dar acolo nu a reuşit calificarea în primele 24 de gimnaste. Pentru anul viitor, s-a decis să se oprească, deoarece necesităţile performanţei sunt din ce în ce mai ridicate'', a precizat fosta medaliată cu bronz la Mondialele de gimnastică ritmică din 1992.

Irina Deleanu s-a referit la strategia federaţiei de mărire a ariei de selecţie, de dezvoltare a gimnasticii ritmice, precizând că programul de dezvoltare a bazei piramidei a dat roade. ''Este un program demarat în urmă cu trei ani de zile, în care am impus participarea cu ansamblul la mica gimnastă şi la categoria a patra. Acest lucru, având în echipa fiecărui club câte şase copii, am ajuns la un plus de gimnaste la nivel de bază'', a explicat Deleanu.

Irina Deleanu e enumerat şi câteva dintre dezamăgirile anului care se încheie: ''La întrecerile Campionatului European, Ana Luiza Filiorianu a fost la două zecimi de o medalie în competiţia de la măciuci. În concluzie, trebuie să lucrăm mai mult la elementele tehnice. Spun asta pentru ca ei i-a lipsit practic o rotaţie la o piruetă. Pentru această rotaţie pe care ea nu a făcut-o, la o piruetă a făcut dublă în loc de triplă, a pierdut medalia de bronz în finala de la măciuci. Deci suntem foarte aproape de un rezultat mare, dar niciodată acolo sus pe podium. Pentru ameliorarea acestui aspect am făcut, de-a lungul timpului, tot felul de analize, am încercat să îmbunătăţim toate aceste aspecte. Aici este şi o componentă psihologică. Trebuie să vrei sa să crezi că poţi obţine un rezultat foarte mare. Având în vedere că noi venim dintr-o ţară care nu are blazon, nu avem susţinere în domeniul arbitrajului, trebuie să ne luptăm, să fim precum Nadia Comaneci, pentru a obţine un rezultat bun''.

Deleanu a evocat şi faptul că Alexandra Piscupescu nu a reuşit calificarea în primele 24 la Campionatele Mondiale. ''Acestea sunt obiectivele pe care nu l-am îndeplinit. Ele nu au fost obiectivele oficiale ale Federaţiei de Gimnastică Ritmică, erau obiectivele noastre personale, ale antrenoarei, ale preşedintelui, ale gimnastei'', a subliniat Irina Deleanu.

Irina Deleanu nu a avut nicio ezitare în a desemnat cea mai bună sportivă a federaţiei pe anul 2014, Ana Luiza Filiorianu.

Legat de anul viitor, preşedinta FRGR a trecut în revistă obiectivele forului naţional: ''Avem un Campionat European, unde România va participa cu Ana Luiza Filiorianu, avem Jocurile Europene de la Baku, unde va fi prezentă tot Ana Luiza Filiorianu, pentru că o avem calificată acolo. Mai este Campionatul Mondial din luna septembrie, la Stuttgart, o competiţie calificativă pentru JO de la Rio. Sigur, şansele de calificare sunt aproape zero, pentru că Ana Luiza Filiorianu o să fie în primul an de seniorat şi este încă crudă, nu are forţa încă să lupte cu monştrii sacri. Dar, obiectivul nostru pentru anul competiţional 2015, este să facem o carte de vizită cât mai performantă, în aşa fel încât Ana Luiza Filiorianu să reuşească o calificare în următorul ciclu olimpic, pentru Tokyo. Va fi atunci o sportivă cu state vechi, cu rezultate bune, un nume internaţional, în aşa fel să nu mai fim mereu nepregătiţi''.

Irina Deleanu a nominalizat-o pe jucătoarea de tenis Simona Halep drept sportiva anului în România. ''Eu nu cunosc exact toate rezultatele obţinute de sportivii români în anul 2014. Un campion mondial rămâne un campion mondial. Fără doar şi poate, Simona Halep este o surpriză extraordinară, la fel ca şi anul trecut. Ea ar avea şanse după părerea mea, la titlul de sportivul anului 2014 în România'', a precizat Deleanu.