Iranul vrea să scoată 300 milioane euro din Germania. Cererea este evaluată de Berlin

Bancnote şi monezi euro de diferite valori.
Bancnote şi monezi euro de diferite valori. (Getty Images)

Autorităţile germane au început o investigaţie asupra cererii guvernului iranian de a transfera sute de milioane de euro din Hamburg în Teheran.

Cele 300 milioane de euro (350 milioane USD) în cauză se află la Banca Comercială Europeană-Iraniană, care este deţinută în mare parte de bănci iraniene de stat, însă este înregistrată în Hamburg la banca centrală germană - Bundesbank, raportează Deutsche Welle.

Potrivit unui raport publicat de ziarul german Bild, Iranul doreşte să scoată banii din Germania cât mai repede posibil pentru a evita potenţiala îngheţare a conturilor după ce vor intra în vigoare, în luna august, unele sancţiuni americane reimpuse după ce SUA s-a retras din acordul nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri.

Dacă operaţiunea va progresa, probabil va declanşa un răspuns din partea Washingtonului. Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, deja a declarat pentru Bild că administraţia preşedintelui Donald Trump este “foarte îngrijorată” şi a cerut Berlinului “să intervină şi să stopeze planul”.

Iranul a declarat Autorităţii de Supervizare Financiară din Germania că are nevoie de banii din conturile respective pentru “a-i înmâna cetăţenilor iranieni care au nevoie de cash pentru a călători în străinătate, ţinând cont de inabilitatea lor de a accesa cărţi de credit recunoscute”, a precizat Bild. Pe baza sancţiunilor americane iminente, băncile iraniene vor fi excluse din principalele reţele de cărţi de credit, inclusiv VISA şi Mastercard.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Finanţelor din Germania a afirmat că acesta ar putea fi unul dintre cele mai mari transferuri de numerar din istoria Germaniei.

Ministerul de Externe german a declarat că investigaţia curentă încearcă să determine dacă aranjamentul ar putea fi o încălcare a sancţiunilor existente, adăugând că, pentru a interveni, ar trebui să existe dovezi concrete privind desfăşurarea unei activităţi ilegale.

Bijan Djir-Sarai, un imigrant iraniano-german care este membru al Parlamentului federal german şi membru al Partidului Liber Democrat, a cerut guvernului să facă tot ce îi stă în putere pentru a bloca transferul în cazul în care se vor găsi dovezi că banii ar putea fi folosiţi pentru a finanţa activităţi teroriste.

Germania se află într-o poziţie dificilă în ceea ce priveşte cererea de transfer, întrucât blocarea ar putea fi riscantă din punct de vedere politic, deoarece ar putea însemna prăbuşirea acordului nuclear iranian, pe care Uniunea Europeană încă speră să îl salveze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe