Iranul va trimite o flotilă de nave de luptă în Atlanticul de Vest

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)

Teheranul se pregăteşte să trimită o flotilă de nave de luptă iraniene în vestul Oceanului Atlantic după ce a anunţat că va investi 500 milioane de dolari în cheltuieli militare, conform liderilor iranieni. Aceştia au declarat că acţiunile lor militare sunt un răspuns la eforturile recente ale SUA de a impune un pachet de noi sancţiuni economice împotriva Iranului, arată un raport al Washington Free Beacon.

Pe fondul amplificării tensiunilor legate de sancţiunile anti-Iran şi de conformarea acestuia cu acordul nuclear din 2015, membrii Parlamentului din Teheran au votat în favoarea creşterii cheltuielilor militare cu peste o jumătate de milion de dolari (nu este clar dacă banii provin de la răscumpărarea plătită de fostul preşedinte Barack Obama pentru a elibera câţiva ostatici americani în urmă cu un an). Aceasta este cel puţin a doua infuzie recentă de fonduri în armata Iranului de la controversatul acord nuclear, pe baza căruia au fost dezgheţate active iraniene în valoare de câteva miliarde de dolari şi SUA a oferit Teheranului câteva milioane în numerar. După cum a adăugat BBC, parlamentarii iranieni au strigat “Moarte Americii” în timp ce au votat pentru mărirea cheltuielilor militare: astfel, guvernul iranian alocă o sumă suplimentară de 260 milioane USD pentru dezvoltarea programului de rachete şi o sumă identică Forţei Quds, o ramură a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, a afirmat agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA.

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat că mişcarea urmăreşte să contracareze „activităţile teroriste şi aventuriere” ale Washingtonului în Orientul Mijlociu, conform AFP. De asemenea, Iranul impune sancţiuni asupra oficialilor americani din regiune care activează în sectorul militar şi cel al informaţiilor.

Michael Rubin, un fost consilier şi expert al Pentagonului, a declarat că recentul comportament al Iranului arată că acesta nu s-a liniştit de la implementarea acordului nuclear. Fosta administraţie a preşedintelui Barack Obama a promovat acordul, parţial, datorită promisiunilor că acesta va ajuta la aducerea Teheranului în comunitatea naţiunilor.

„De fiecare dată când Republica Islamică are bani, alege arme în locul untului”, a declarat Rubin pentru Washington Free Beacon. „Ceea ce, [acordul nuclear] şi răscumpărarea plătită pentru ostatici, au făcut a fost să umple cuferele Iranului, iar acum vedem rezultatul acelor acţiuni”.

Şi, după obţinerea fondurilor, Iranul s-a grăbit să-şi contureze planurile de cheltuire a banilor. Luând cuvântul la o ceremonie militară în Teheran, contraamiralul Habibollah Sayyari a afirmat că SUA nu ar trebui să subestimeze capabilităţile Marinei iraniene, promiţând că va permite flotei sale să navigheze în partea vestică a Atlanticului în viitorul apropiat. „Niciun oficial militar din lume nu a crezut că putem ocoli Africa pentru a ajunge în Oceanul Atlantic prin Canalul Suez, dar am reuşit acest lucru exact aşa cum afirmasem, că vom merge în Atlantic şi apele sale vestice”, a declarat contraamiralul, fiind citat de mass media iraniană în weekend.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe