Iranul trimite mai mulţi "consilieri militari" în Siria

Un comandant de top al Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului a declarat că ţara sa va trimite mai mulţi “consilieri militari” în Siria pentru a ajuta guvernul şi naţiunea siriană în lupta împotriva grupurilor teroriste.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

“Vom trimite consilieri [în Siria] pentru fiecare problemă, astfel încât să nu fie spart frontul de rezistenţă şi vom oferi orice [formă de] asistenţă posibilă”, a declarat agenţiei de ştiri FARS generalul de brigadă al forţelor terestre, Mohammad Pakpour.

El a adăugat că în prezent există consilieri militari iranieni în Siria şi că Iranul va trimite şi mai mulţi “atâta timp cât este necesar”, pentru servicii de consultanţă.

Generalul a precizat că Iranul nu poate să rămână indiferent şi să vadă cum inamicii Siriei pun la cale comploturi pentru a distruge o ţară care se află în prima linie a rezistenţei.

Pakpour a subliniat că ajutorul iranian în domeniul consultanţei militare este atât tehnic cât şi tactic, susţinând: “Când doreşti să oferi consultanţă armatei unei ţări aflate în război trebuie să fii prezent la faţa locului, şi noi avem consilieri în diferite zone ale Siriei, în [sectoarele] tehnic, specializat, tactic şi tehnic”.

El a reiterat că prezenţa Iranului în Siria urmăreşte doar să ajute frontul de rezistenţă şi armata siriană.

“Există o coordonare strânsă între armata siriană şi consilierii Gărzilor Revoluţionare ale Iranului”, a adăugat generalul iranian.

Referindu-se la criza din Siria, Pakpour a precizat: “Ţări precum SUA, Arabia Saudită, Turcia ... au urmărit să distrugă Siria ca ţară care se află pe linia întâi a frontului de rezistenţă”.

El a adăugat că Siria este o ţară importantă care se învecinează cu Israelul şi că ea ar plăti pentru că a refuzat să cedeze în faţa cererilor americanilor, subliniind că Damascul se coordonează şi acţionează la unison cu Teheranul.

Mai mult, Pakpour a evidenţiat rolul Iranului în susţinerea frontului de rezistenţă din Siria şi a declarat că toate ţările lumii ştiu că Iranul este principalul susţinător al rezistenţei împotriva regimului israelian.

Remarcile lui Pakpour au fost făcute în ziua în care şeful Statului Major al forţelor armate siriene, generalul Ali Abdullah Ayoub a purtat discuţii în Teheran cu ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Hossein Dehqan.

Ayoub a ajuns, luni, în Teheran, în frunea unei delegaţii militare de nivel înalt, pentru a discuta cu oficiali iranieni despre modalităţile de întărire a relaţiilor dintre forţele armate ale celor două ţări şi de îmbunătăţire a coordonării în ceea ce priveşte situaţia politică şi militară din Siria. El a purtat discuţii, luni, cu şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, general-maiorul Mohammad Baqeri.