Iranul sparge blocada condusă de SUA şi face livrări record către Siria

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

Iranul a reuşit să spargă blocajul american şi să livreze o cantitate mare de petrol Republicii Arabe Siriene, a dezvăluit un site care urmăreşte mişcarea tancurilor petroliere din zonă.

Potrivit site-ului Tanker Trackers, Iranul şi-a mărit semnificativ exporturile de petrol în Siria, deoarece, aparent, multe transporturi ajung la Portul Baniyas din provincia Tartous.

Site-ul a raportat că Iranul livrează în prezent o cantitate de ţiţei de trei ori mai mare decât cea normală livrată Siriei, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă pentru Damasc, care depinde masiv de ţiţeiul iranian.

Radio Farda, finanţat de guvernul american, a transmis că "de la impunerea sancţiunilor asupra Iranului, în luna mai 2019, Siria primeşte în medie aproximativ 2 milioane de barili de ţiţei din Iran, iar acum Teheranul livrează triplul acestei cantităţi.

În ianuarie şi februarie, cel mai mare client de petrol al Iranului - China - şi-a redus importurile, astfel că Siria a devenit cel mai mare importator de petrol iranian.

„Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Stocurile excesive de petrol generate de sancţiuni şi turbulenţele de pe piaţa ţiţeiului obligă Iranul să expedieze şi, probabil, să stocheze petrolul într-o ţară prietenoasă”, a continuat raportul.

„Un alt motiv este că guvernul lui Bashar Assad şi organizaţia Hezbollah pot fi puncte de tranzit ale ţiţeiului pe piaţa neagră. Un loc către care Hezbollah poate tranzita petrol este Libanul, unde s-a prăbuşit guvernul", a mai transmis Radio Farda.

Cu toate acestea, exporturile mari de petrol în Siria au mai puţin de-a face cu vânzarea lui, şi mai mult cu republica arabă care oferă ajutor forţelor loiale.

Deoarece SUA ocupă în prezent unele dintre cele mai mari câmpuri petroliere din Siria, Republica Arabă Siriană este nevoită să găsească alternative pentru a răspunde necesităţilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe