Iranul promite să ajute Siria pentru a se apăra de atacurile israeliene şi americane

Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene
Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene (Getty Images)

Iranul va contribui la consolidarea capacităţilor de apărare aeriană din Siria, ca parte a unui acord mai larg de securitate militară între cele două ţări, a declarat preşedintele Statului Major General al Forţelor Armate Iraniene, Mohammad Baqeri, la 8 iulie. Declaraţia a fost făcută după semnarea un nou acord de cooperare militară în Damasc.

Acordul prevede extinderea cooperării militare şi de securitate şi continuarea coordonării între forţele armate ale celor două ţări. Generalul-major Baqeri a declarat că acordul semnat „creşte voinţa noastră de a lucra împreună în faţa presiunii americane”.

„Dacă administraţiile americane ar fi putut să subjuge Siria, Iranul şi axa de rezistenţă nu ar fi ezitat nicio clipă”, a afirmat acesta.

Generalul major a subliniat că Israelul este un „partener puternic” al SUA în războiul împotriva Siriei, afirmând că grupurile teroriste constituie o parte a agresiunii israeliene.

La rândul lor, Statele Unite şi Israelul insistă că Iranul şi Hezbollah sunt responsabili pentru destabilizarea Siriei şi pregătesc ceea ce numesc „atacuri teroriste” împotriva SUA şi Israel.

Din acest motiv, Israel efectuează în mod regulat, cu ajutor direct şi indirect din partea SUA, atacuri aeriene asupra diferitelor presupuse „ţinte iraniene” din Siria. Adesea, atacurile sunt sincronizate cu atacuri pe scară largă ale grupurilor legate de Al-Qaeda şi ISIS asupra poziţiilor armatei siriene şi aliaţilor acesteia.

Unul dintre punctele principale ale preocupării israeliene este infrastructura militară în dezvoltarea forţelor pro-iraniene în apropiere de al-Bukamal, la graniţa dintre Siria şi Irak. Prin urmare, mişcarea anunţată de Iran de a impulsiona apărarea aeriană siriană, incluzând posibila desfăşurare a unor sisteme suplimentare de apărare aeriană, este un motiv suficient ca israelienii să ia măsuri similare pentru a-şi proteja propriile interese.

Conflictele dintre armata siriană şi militanţii susţinuţi de turci au avut loc în vestul oraşului Alep la sfârşitul zilei de 8 iulie şi la începutul zilei de 9 iulie. Potrivit unor surse pro-militante, armata a distrus cel puţin un buldozer şi a ucis 2 membri ai Frontului Naţional pentru Eliberare.

În sudul Idlib, armata siriană a bombardat cu mortiere poziţiile organizaţiei Hayat Tahrir al-Sham lângă Ruwaihah, după ce grupul terorist a trimis întăriri suplimentare acolo sub acoperirea acordului de încetare a focului.

În dimineaţa zilei de 9 iulie, unităţi Hayat Tahrir al-Sham şi-au continuat desfăşurarea în zonă. De la semnarea acordului de încetare a focului din 5 martie între Turcia şi Rusia, Hayat Tahrir al-Sham lucrează deschis pentru consolidarea poziţiilor sale în sudul Idlib.

În ciuda succeselor privitoare la desfăşurarea de patrule mixte ruso-turce de-a lungul autostrăzii M4, care au ajuns chiar la Jisr al-Shughur, autostrada în sine şi zona de securitate convenită de-a lungul acesteia de fapt rămân în mâna militanţilor Idlib.

Surse pro-ISIS au afirmat că celulele grupului terorist au prins în ambuscadă o unitate pro-guvernamentală în deşertul Homs-Deir Ezzor distrugând cel puţin un vehicul, informaţii care nu au fost încă confirmate. Cu toate acestea, situaţia din Siria centrală s-a deteriorat recent din cauza creşterii numărului atacurilor ISIS, iar forţele guvernamentale conduc acum operaţiuni de securitate active în regiune.