Iranul primeşte din partea Rusiei rachetele pentru sistemul S-300

Rusia a furnizat Iranului noi fragmente ale sistemelor de rachetă sol-aer S-300, şi până la sfârşitul acestui an ar trebui să încheie livrarea tuturor componentelor.
Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Moscova a livrat Teheranului noi componente ale sistemelor de apărare antiaeriană performante – şi anume, rachete S-300, a raportat luni Reuters, citând agenţia iraniană de ştiri Tasnim.

Contractul de livrare, în valoare de 800 milioane de dolari, a fost semnat în 2007 dar a fost suspendat de către Rusia, în 2010, după aplicarea de sancţiuni internaţionale asupra Iranului. Totuşi, Moscova a dezgheţat contractul în aprilie 2015, în urma semnării acordului nuclear de anul trecut între marile puteri şi Republica Islamică.

SUA şi Israelul se opun acestui contract controversat, cele două state temându-se de faptul că rachetele ar putea fi folosite pentru a proteja complexele şi instalaţiile nucleare iraniene împotriva atacurilor aeriene.

Instalarea rachetelor S-300 în Iran ar impune o altă zonă no-fly, pe lângă cea instaurată deasupra Siriei de Rusia, la începutul implicării sale în războiul civil sirian. Singurele avioane capabile să zboare nedetectate de rachetele S-300 sunt cele de clasă Stealth, iar ţările din Orientul Mijlociu nu dispun de asemenea aparate.