Iranul lansează un exerciţiu maritim major înaintea reimpunerii sancţiunilor americane

Nave de luptă iraniene
Nave de luptă iraniene (Wikimedia.org)

Iranul a lansat un exerciţiu maritim major în Golful Persic cu doar câteva zile înainte ca SUA să reimpună sancţiuni împotriva Teheranului, potrivit unor rapoarte media care citează oficiali americani.

Un oficial american a afirmat joi pentru Reuters că este posibil ca în exerciţiu să fie implicate peste 100 de nave, acesta urmărind aparent să trimită un mesaj Washingtonului, potrivit RFE/RL.

Un oficial american a declarat pentru AFP că navele sunt în majoritatea lor ambarcaţiuni mici de atac şi că până acum nu au existat interacţiuni cu navele americane din zonă.

Momentul ales pentru exerciţiul maritim este neobişnuit, în condiţiile în care Marina iraniană desfăşoară exerciţiul anual de regulă în toamnă, au afirmat oficiali.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au amplificat de când preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna mai că scoate SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi că va reimpune sancţiuni împotriva Republicii Islamice.

Prima serie de sancţiuni americane reînnoite urmează să intre în vigoare în 7 august.

Anunţarea impunerii sancţiunilor a aplicat presiune semnificativă asupra economiei iraniene. Rialul iranian a scăzut la un nou nivel record în această săptămână, ducând la declanşarea unor proteste stradale în câteva oraşe ale ţării.

Sute de persoane au ieşit pe străzi în Tehran, Isfahan, Karaj, Shiraz, Mashhad şi Ahvaz pentru a protest împotriva inflaţiei ridicate, provocată parţial de valoarea scăzută a rialului.

Prăbuşirea monedei naţionale, care duce la preţuri mai ridicate la produsele importate, a alimentat de la începutul acestui an proteste sporadice. Unele dintre proteste s-au concentrat de asemenea pe lipsa apei potabile, penele de curent şi corupţia guvernamentală.

Pe fondul amplificării tensiunilor, forţele americane şi iraniene din Golful Persic au intrat de asemenea în stare de alertă ridicată. Washingtonul a precizat că sancţiunile urmăresc să blocheze exporturile de petrol ale Iranului, care sunt un factor important de susţinere a creşterii economice şi trebuie să treacă prin Golf pentru a ajunge pe pieţele globale.

SUA nu a ameninţat că utilizează mijloace militare pentru a submina exporturile petroliere iraniene, dar a amplificat sancţiunile financiare şi a aplicat presiune asupra clienţilor globali ai Iranului în Europa şi Asia pentru a-i forţa să nu mai importe petrol iranian.

Oficiali iranieni seniori au avertizat că vor lupta împotriva eforturilor SUA de a bloca exporturile de petrol ale ţării.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au avertizat că ar putea răspunde oricărei încercări de a bloca exporturile petroliere iraniene prin blocarea Strâmtorii Ormuz, o arteră strategică nu doar pentru exporturile Iranului ci şi pentru exporturile de petrol ale altor naţiuni din Golful Persic, precum Kuweit şi Irak.

Comandamentul Central al Armatei SUA (CENTCOM) a declarat în 1 august că a observat o amplificare a activităţii maritime iraniene, inclusiv în Ormuz.

“Monitorizăm situaţia îndeaproape şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi fluxul liber al comerţului în canalele maritime internaţionale”, a afirmat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central, care administrează forţele americane din Orientul Mijlociu.

Oficiali americani au declarat mass mediei că operaţiunile maritime iraniene amplificate din Golf nu au afectat până în prezent activitatea maritimă comercială.

Autorităţile iraniene nu au comentat activitatea intensă detectată de Pentagon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe