Iranul lansează rachete asupra unor “baze teroriste” din estul Siriei

Pe fondul amplificării războiului sirian, Gărzile Revoluţionare ale Iranului au declarat că au lansat mai multe rachete din provinciile iraniene Kermanshah şi Kordestan asupra unor presupuse “baze teroriste” din Deir ez-Zor, estul Siriei, ca răspuns la atacurile recente din Teheran ce au fost revendicate de Statul Islamic.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Rachetele au fost lansate duminică la doar câteva ore după ce liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei a declarat că “nu ne pot lovi peste faţă. Îi lovim noi peste faţă... Iranul trebuie să fie hotărât şi puternic”.

Potrivit unor rapoarte media, ar fi prima dată când Iranul foloseşte rachete de rază medie de la Războiul cu Irakul.

“Website-ul Gărzilor, precum şi agenţia semi-oficială iraniană de ştiri Tasnim, au precizat că atacul a avut loc duminică asupra localităţii Deir ez-Zor, Siria. De asemenea, website-ul Gărzilor a precizat că acestea au lansat rachete sol-sol de rază medie asupra zonei respective, dar a oferit detalii specifice, adăugând doar că rachetele au fost lansate din Iran”, conform AP.

“Vărsarea sângelui pur nu va rămâne fără răspuns”, susţine o declaraţie a Gărzilor Revoluţionare, conform Tasnim. În declaraţie se mai susţine că un număr mare de terorişti au fost ucişi în atacul cu rachete.

Un astfel de atac este rar în războiul civil sirian ce durează de peste 6 ani, în care Iranul îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad.

Atacul a reprezentat un răspuns la două atacuri anterioare aparent revendicate de grupul jihadist Statul Islamic, în care cinci bărbaţi înarmaţi au năvălit în 7 iunie în Parlamentul Iranului şi într-un altar dedicat liderului revoluţionar Ayatollahul Ruhollah Khomeini, ucigând cel puţin 17 persoane şi rănind peste 50. Iranul a învinuit Arabia Saudită pentru atac, susţinând că suportul Riadului pentru Statul Islamic a făcut posibilă desfăşurarea incidentului.

De asemenea, rachetele au fost lansate la doar câteva ore după ce Iranul a desfăşurat un exerciţiu maritim comun cu mai multe nave chineze în Strâmtoarea Hormuz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe