Iranul lansează producţia propriului avion de vânătoare, Kowsar

Iranul a început să îşi producă propriul avion de vânătoare pentru forţele aeriene, a declarat televiziunea de stat. Anunţul a fost făcut cu câteva zile înainte ca SUA să impună un nou set de sancţiuni împotriva Teheranului.
Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami
Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami (Getty Images)

Iranul a lansat sâmbătă producţia avionului de vânătoare Kowsar care a fost proiectat pe plan intern, conform televiziunii iraniene de stat, mişcarea fiind făcută după ce SUA a anunţat reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, precizează Deutsche Welle.

„În curând, numărul necesar [de bucăţi] din acest tip de avion va fi produs şi introdus în serviciul Forţei Aeriene”, a afirmat ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, la o ceremonie pentru inaugurarea liniei de producţie.

Hatami a adăugat că acest pas evidenţiază aptitudinile experţilor iranieni, în pofida „sancţiunilor impuse de inamici”.

Cu o zi înainte de anunţul făcut de Iran, SUA a precizat că, începând de luni, va reintroduce o nouă tranşă de sancţiuni care vizează vânzările iraniene de petrol şi sectorul bancar al Republicii Islamice. Preşedintele american Donald Trump speră că aceste sancţiuni vor forţa Iranul să îşi abandoneze programul nuclear, dezvoltarea de rachete şi să renunţe la susţinerea pe care o oferă forţelor intermediare (proxy) din Orientul Mijlociu.

În luna mai, administraţia Trump a retras SUA din controversatul acord nuclear semnat în 2015 între marile puteri şi Iran şi, la scurt timp după aceea, Casa Albă a reimpus un prim set de sancţiuni împotriva iranienilor.

Iranul, care deja foloseşte avioane de vânătoare de producţie americană şi avioane Suhoi de producţie rusească, a prezentat pentru prima dată noul său avion Kowsar în luna august. Teheranul a susţinut că acest model este 100% de producţie internă şi capabil să transporte diverse tipuri de arme, însă unii experţi au afirmat că avionul este o copie exactă a avionului de vânătoare F-5, produs pentru prima dată de SUA în anii 1960.