Iranul lansează o blocadă asupra produselor “Made in USA”

La scurt timp după ce a cerut guvernului iranian să blocheze orice negocieri suplimentare cu SUA, Ayatollahul Khamenei a ordonat impunerea unei blocade asupra produselor americane care pătrund în Iran.
Ghidul suprem al republicii islamice Iran, ayatollahul Ali Khamenei.
Ghidul suprem al republicii islamice Iran, ayatollahul Ali Khamenei. (MAYSAM DEHGHANI / AFP / Getty Images)

Iranul a anunţat în weekend că, în baza unui ordin dat de Liderul Suprem Ali Khamenei, începe să implementeze o blocadă asupra tuturor produselor americane care pătrund în ţară. Khamenei a cerut guvernului să creeze o “economie de rezistenţă”.

Ordinul a fost emis după scrisoarea trimisă la sfârşitul lunii trecute de Khamenei către preşedintele iranian Hassan Rouhani, în care ayatollahul a declarat că Statele Unite sunt “ostile şi perturbatoare” şi a cerut liderilor să blocheze toate negocierile suplimentare cu America.

Ministerul iranian al Comerţului şi Industriilor a anunţat blocada duminică, în cadrul unei declaraţii publicate de mass media de stat.

“Vom implementa blocada asupra importurilor de produse americane pe baza unei directive”, a anunţat Mohammad Reza Nematzadeh, ministrul comerţului, conform Washington Free Beacon.

Iranul urmăreşte să se bazeze mai mult pe producţia internă şi va începe să “verifice importurile de produse realizate în SUA”.

Blocada are loc la doar câteva săptămâni după ce Administraţia Obama a început să ridice sancţiunile economice aplicate împotriva Iranului, ca parte a unui acord nuclear recent care urmăreşte să restricţioneze programul de arme nucleare al Republicii Islamice.

Mai multe rapoarte au indicat faptul că atât companiile americane cât şi cele europene vor încerca să pătrundă din nou pe piaţa iraniană după ani de restricţii, care au interzis o astfel de activitate economică.

Când i s-a cerut luni să comenteze în privinţa blocadei, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a refuzat.

“Nu vom comenta fiecare remarcă atribuită Liderului Suprem”, a declarat el.

În plus, Parlamentul iranian a votat luni să se continue susţinerea mitingurilor de tipul “Moarte Americii”, care au loc în toată ţara în fiecare zi de vineri.

Un grup de parlamentari iranieni a susţinut într-o declaraţie publicată de mass media de stat că Iranul încă nu este pregătit să renunţe la sloganul “Moarte Americii” sub pretextul unui acord nuclear.

Cel puţin 192 din cei 290 de membri ai Parlamentului iranian au susţinut măsura.

În acelaşi timp, Khamenei a insistat ca SUA să anuleze în totalitate, şi nu doar să suspende, sancţiunile economice aplicate împotriva Iranului – o cerinţă care merge în sens opus a ceea ce s-a stabilit în controversatul acord nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri.

Liderul Suprem a insistat, de asemenea, că orice ameninţare privind aplicarea de noi sancţiuni de către SUA – chiar şi cele care au legătură cu drepturile omului şi programele de arme ale Iranului – va constitui o încălcare a prevederilor acordului.

“Comentariile care sugerează că structura sancţiunilor va rămâne în vigoare sau că vor fi impuse [noi] sancţiuni, la orice nivel şi sub orice pretext, vor constitui o încălcare a JCPOA”, sau Joint Comprehensive Plan of Action, conform recentei scrisori trimise de Khamenei către Rouhani.

Oficialii iranieni susţin că ei respectă acordul nuclear şi pun în aplicare cerinţa legată de restricţionarea producţiei de uraniu îmbogăţit, o componentă cheie într-o armă nucleară.

Acordul nuclear este considerat un triumf politic atât pentru preşedintele american Barack Obama cât şi pentru omologul său iranian Rouhani, care a fost ales în urmă cu doi ani cu speranţa că va reduce izolarea naţiunii sale.

Criticii acordului denunţă, printre altele, clauzele secrete pe care a trebuit să le consimtă Congresul SUA fără să le cunoască, textul deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe baza de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.

O aparentă versiune provizorie a unuia dintre acordurile laterale secrete ce au fost încheiate ca anexe ale acordului nuclear final iranian indică faptul că i se va permite Teheranului să îşi folosească proprii experţi pentru a inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe