Iranul dezvăluie un submarin echipat cu rachete de croazieră

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani, potrivit mass mediei iraniene, a inaugurat un nou submarin de producţie internă înarmat cu rachete de croazieră, pe fondul tensiunilor ridicate cu Statele Unite, precizează RFE/RL.

“Astăzi, Republica Islamică a Iranului se bazează în întregime pe forţele ei pe uscat, în aer şi pe mare”, a declarat Rohani la o ceremonie de lansare a submarinului în oraşul port Bandar Abbas din sudul ţării.

“Puterea noastră defensivă are rolul de a ne proteja interesele şi nu am urmărit niciodată să atacăm vreo ţară”, a mai declarat acesta în timpul evenimentului transmis în direct.

Numit Fateh, sau Cuceritorul în limba engleză, acesta este primul submarin al Iranului în categoria semi-grea, potrivit rapoartelor media de stat.

Aparent, submarinul de 600 de tone este echipat cu torpile, mine maritime şi rachete de croazieră ce au o rază de acţiune de aproximativ 2.000 km – suficient pentru a lovi Israelul şi bazele militare americane din regiune.

În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a scos Statele Unite dintr-un acord nuclear semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi a impus sancţiuni severe asupra economiei Iranului.

Trump a afirmat că acordul este plin de breşe deoarece nu abordează programul de rachete balistice al Iranului sau sprijinul acestuia pentru grupuri militante şi teroriste din Orientul Mijlociu.

Semnatarii europeni au rămas dedicaţi acordului, care a restricţionat programul nuclear al Iranului în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, însă şi-au amplificat criticile la adresa programului iranian de rachete şi a amestecului Teheranului în ţări din Orientul Mijlociu.

Teheranul a dezvoltat o industrie internă a armelor în ciuda presiunilor şi embargourilor internaţionale, care au interzis Iranului să importe multe tipuri de arme.