Iranul desfăşoară în Golf un număr masiv de ambarcaţiuni într-un show de forţă

Exerciţii militare ale miliţiei iraniene Basij în Golful Persic, 26 noiembrie 2020
Exerciţii militare ale miliţiei iraniene Basij în Golful Persic, 26 noiembrie 2020 (Irna)

Forţele navale ale Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC) au desfăşurat, joi, exerciţii pe scară largă în Strâmtoarea Ormuz într-un moment în care Teheranul pare să creadă că Israelul va lansa un atac preventiv menit să atragă SUA în conflict în sprijinul Israelului, înainte ca Trump să-şi termine mandatul în ianuarie.

Potrivit publicaţiei iraniene de limbă engleză PressTv, "Evenimentul arată marinari înrolaţi în forţele de securitate interne numite Basij, la bordul a peste 1.000 de nave uşoare şi semi-grele".

Fotografiile publicate de regimul de la Teheran ilustrează un număr impresionant de ambarcaţiuni militare de dimensiuni mici, dar rapide, care sunt utilizate în mod obişnuit de Marina IRGC (care este separată de marina naţională, mult mai numeroasă, a Republicii Islamice) pentru a hărţui şi a înconjura nave mari, fie că sunt tancuri petroliere sau nave de război străine.

Amiralul IRGC Ali Reza Tangsiri, care a supravegheat manevrele, a numit desfăşurarea o demonstraţie de forţă şi o prezentare a „puterii maritime” a Iranului, care asigură securitatea în Marea Arabiei şi a Omanului.

În mod esenţial, „demonstraţia de forţă” survine pe fondul unor rapoarte pe scară largă conform cărora Trump reflectă la o acţiune preventivă împotriva Iranului sau a aliaţilor săi regionali, cum ar fi puternicele miliţii şiite din Irak.

La începutul acestei luni, New York Times a raportat că Trump a fost sfătuit de consilierii săi să renunţe la ideea unei lovituri, susţinând că ar putea genera un conflict major care să scape de sub control.

„Opţiunile de atac” au inclus, cel mai probabil, planuri de bombardament al uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, care potrivit mai multor rapoarte, a suferit sabotaje şi pagube vara trecută în timpul unei operaţiuni secrete israeliene, dar care acum este reparată şi reconstruită.

Se spune că şi Israelul se pregăteşte pentru un scenariu care prevede atacuri aeriene asupra Iranului, forţele sale armate fiind plasate în stare de alertă ridicată.

Publicaţia Axios a raportat miercuri, citând surse israeliene anonime, de nivel înalt, că forţele de apărare israeliene au primit în ultimele săptămâni instrucţiuni să se pregătească pentru posibilitatea ca SUA să efectueze atacuri împotriva Iranului înainte ca preşedintele Trump să părăsească funcţia.

Elijah Magnier, corespondent de război din Orientul Mijlociu pentru Al Rai Media, a citat surse militare iraniene anonime care ar afirma că liderii israelieni intenţionează să creeze un „pretext” menit să declanşeze intervenţia SUA cu doar câteva săptămâni înainte de instalarea lui Joe Biden:

Ridicând alerta la un nivel fără precedent, „Axa Rezistenţei” condusă de Iran a declarat alertă maximă pe toate fronturile, ca pregătire pentru posibile atacuri sau un eventual război în Orientul Mijlociu care poate izbucni înainte de preluarea mandatului de către Joe Biden.

Surse din cadrul „Axei Rezistenţei” afirmă că „este posibil ca SUA să nu planifice un război împotriva Iranului, preşedintele Donald Trump trebuind să părăsească mandatul în curând. Cu toate acestea, nu este exclus ca 'agresorul din vecinătate', premierul Benjamin Netanyahu, să dorească să lanseze o lovitură rapidă asupra instalaţiilor nucleare iraniene pentru a sabota acordul nuclear pe care o eventuală administraţie Joe Biden doreşte să îl semneze. În cazul unui bombardament israelian urmat de represalii iraniene, administraţia Trump poate interveni apoi sub motivul 'apărării' Israelului”.