Iranul confirmă recentul test de rachetă condamnat de Occident

(Getty Images)

Teheranul a confirmat efectuarea unui test de rachetă balistică cu rază medie la 1 decembrie, după ce puterile occidentale au criticat intens acţiunea iranienilor, potrivit RFE/RL.

“Continuăm testele de rachete, iar acest test recent a fost unul semnificativ”, a susţinut agenţia de ştiri Fars, citându-l pe generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.

“Reacţia Statelor Unite a demonstrat că testul a fost un lucru important pentru ei şi sunt nemulţumiţi”, a afirmat Hajizadeh, adăugând că testul a pus presiune pe Washington, potrivit Fars.

Generalul a declarat că Teheranul a desfăşurat anual între 40 şi 50 de teste de rachete.

Iranul şi-a limitat semnificativ programul nuclear după semnarea acordului cu marile puteri în 2015, dar regimul din Teheran a continuat să dezvolte tehnologia pentru rachete balistice.

Într-o rezoluţie adoptată după încheierea acordului din 2015, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Teheranului să se abţină de la testarea rachetelor capabile să transporte arme nucleare. Totuşi, rezoluţia nu a interzis în mod specific Iranului să testeze rachete.

Consiliul de Securitate s-a reunit în 4 decembrie la cererea Marii Britanii şi a Franţei pentru a aborda cel mai recent test, pe care ambele guverne l-au descris ca fiind “provocator” şi “inconsistent” cu Rezoluţia 2231.

SUA, care a ieşit din acordul nuclear în luna mai, a descris testul ca fiind o încălcare directă a respectivei rezoluţii şi a cerut Consiliului de Securitate să îl condamne.

Dar Rusia, care are putere de veto, a apărat dreptul Iranului de a efectua teste de rachete.

Consiliul urmează să se întâlnească din nou în 19 decembrie, pentru revizuirea regulată a implementării rezoluţiei.