Iranul cere Europei să nu-i critice capabilităţile militare

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Înaintea unei călătorii în Teheran a ministrului german de Externe, liderul diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a cerut ţărilor europene să nu critice Republica Islamică pentru că urmăreşte să îşi dezvolte capabilităţile militare, potrivit RFE/RL.

“Europenii nu se află în poziţia de a critica” Iranul pentru probleme existente în afara acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, a declarat duminică ministrul iranian de Externe, citat de mass media de stat.

Comentariile lui Zarif au avut loc în condiţiile în care ministrul german de Externe, Heiko Maas, a aterizat în Teheran, unde urmează să se întâlnească, luni, cu omologul iranian şi cu preşedintele Hassan Rohani pentru a explora opţiunile de păstrare a acordului nuclear.

Semnatarii vest-europeni ai acordului – Franţa, Marea Britanie şi Germania – au încercat să menţină acordul în vigoare după ce SUA s-a retras unilateral anul trecut.

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că termenii acordului nu au fost suficient de duri pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare şi că nu abordează programul de rachete balistice al ţării sau rolul acesteia în conflictele din Orientul Mijlociu. Trump a reimpus sancţiuni economice severe împotriva Iranului.

Semnatarii europeni împărtăşesc aceleaşi temeri precum SUA cu privire la dezvoltarea de rachete balistice iraniene şi activităţile regionale ale Iranului.

Duminică, Iranul a inaugurat ceea ce a descris a fi un sistem de apărare aeriană de producţie internă ce are capabilitatea de a urmări 6 ţinte – inclusiv avioane de vânătoare, bombardiere şi drone – în acelaşi timp şi de a le distruge cu rachete.

În ultimele săptămâni, tensiunile s-au amplificat în Strâmtoarea Ormuz şi în jurul acesteia, o rută cheie pentru transporturile maritime de petrol aflată la intrarea în Golful Persic, pe care Iranul a ameninţat că o va bloca dacă SUA sau alte state vor interfera cu exporturile sale de petrol.

Mai mult, SUA a trimis recent în regiunea Golfului Persic un grup de luptă condus de un portavion, câteva bombardiere şi trupe terestre, menţionând o ameninţare nedezvăluită din partea Iranului.

De asemenea, recent, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai susţinut că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe