Iranul cere Europei să nu-i critice capabilităţile militare

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Înaintea unei călătorii în Teheran a ministrului german de Externe, liderul diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a cerut ţărilor europene să nu critice Republica Islamică pentru că urmăreşte să îşi dezvolte capabilităţile militare, potrivit RFE/RL.

“Europenii nu se află în poziţia de a critica” Iranul pentru probleme existente în afara acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, a declarat duminică ministrul iranian de Externe, citat de mass media de stat.

Comentariile lui Zarif au avut loc în condiţiile în care ministrul german de Externe, Heiko Maas, a aterizat în Teheran, unde urmează să se întâlnească, luni, cu omologul iranian şi cu preşedintele Hassan Rohani pentru a explora opţiunile de păstrare a acordului nuclear.

Semnatarii vest-europeni ai acordului – Franţa, Marea Britanie şi Germania – au încercat să menţină acordul în vigoare după ce SUA s-a retras unilateral anul trecut.

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că termenii acordului nu au fost suficient de duri pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare şi că nu abordează programul de rachete balistice al ţării sau rolul acesteia în conflictele din Orientul Mijlociu. Trump a reimpus sancţiuni economice severe împotriva Iranului.

Semnatarii europeni împărtăşesc aceleaşi temeri precum SUA cu privire la dezvoltarea de rachete balistice iraniene şi activităţile regionale ale Iranului.

Duminică, Iranul a inaugurat ceea ce a descris a fi un sistem de apărare aeriană de producţie internă ce are capabilitatea de a urmări 6 ţinte – inclusiv avioane de vânătoare, bombardiere şi drone – în acelaşi timp şi de a le distruge cu rachete.

În ultimele săptămâni, tensiunile s-au amplificat în Strâmtoarea Ormuz şi în jurul acesteia, o rută cheie pentru transporturile maritime de petrol aflată la intrarea în Golful Persic, pe care Iranul a ameninţat că o va bloca dacă SUA sau alte state vor interfera cu exporturile sale de petrol.

Mai mult, SUA a trimis recent în regiunea Golfului Persic un grup de luptă condus de un portavion, câteva bombardiere şi trupe terestre, menţionând o ameninţare nedezvăluită din partea Iranului.

De asemenea, recent, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai susţinut că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe