Iranul avertizează că "noul stil de viaţă" impus de virus ar putea rămâne o perioadă mai lungă

Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Captură Foto)

Preşedintele Hassan Rouhani a avertizat duminică faptul că „noul mod de viaţă” din Iran este posibil să se prelungească, deoarece numărul deceselor provocate de virusul Wuhan s-a ridicat la 2.640.

Republica Islamică este una dintre ţările cel emai grav afectate de virusul care a avut originea în China.

Iranul şi-a anunţat primele cazuri de infecţie pe 19 februarie, însă un oficial din domeniul sănătăţii a recunoscut că, probabil, virusul ajunsese deja în Iran în ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianoush Jahanpour, a declarat că în ultimele 24 de ore au murit încă 123 de persoane din Iran în urma infecţiei cu virus Wuhan.

El a raportat 2.901 de cazuri noi de infecţie cu COVID-19, aducând numărul total al cazurilor confirmate oficial la 38.309.

Potrivit oficialului, 12.391 dintre cei spitalizaţi şi-au revenit şi 3.467 sunt în stare critică.

"Trebuie să ne pregătim să trăim cu acest virus până la descoperirea unui tratament sau a unui vaccin, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent", a spus preşedintele Hassan Rouhani într-o şedinţă de cabinet.

„Noul mod de viaţă pe care l-am adoptat” este în beneficiul tuturor, a adăugat el, adăugând că „probabil aceste schimbări vor trebui să rămână pentru o perioadă de timp”.

După săptămâni de abţinere de la impunerea unor măsuri de blocare sau de carantină, Teheran a decis miercuri să interzică toate călătoriile în interiorul ţării până cel puţin pe 8 aprilie.

Fără o carantină oficială, guvernul a cerut în repetate rânduri iranienilor să rămână acasă „cât mai mult”.

Şcolile şi universităţile din unele provincii au fost închise la sfârşitul lunii februarie, iar măsura a fost extinsă mai târziu în întreaga ţară.

Mai mulţi oficiali guvernamentali iranieni şi personaje notabile au fost infectaţi cu virusul Wuhan, unii dintre ei decedând.

Cel mai recent caz de infecţie a fost Mohammad-Reza Khatami, fratele fostului preşedinte Mohammad Khatami şi fost vicepreşedinte al parlamentului. În prezent, acesta este internat, potrivit agenţiei de ştiri IRNA.