Iranul avertizează că expiră timpul Europei pentru salvarea acordului nuclear

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Teheranul a avertizat că se scurge timpul Europei pentru salvarea acordului internaţional privind programul nuclear iranian şi a criticat din nou decizia SUA de a se retrage unilateral din acord.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat duminică la un summit al Organizaţiei pentru Cooperare din Shanghai (OCS) – un bloc euroasiatic militar, politic şi economic format în 2001 care este condus de China şi Rusia şi unde Iranul are statutul de observator – că eforturile SUA “de a impune politicile sale altora se extind şi reprezintă o ameninţare pentru toţi”.

“Un exemplu recent de a acţiona unilateral şi de a sfida deciziile comunităţii internaţionale de către guvernul american este retragerea acestuia din JCPOA”, a precizat Rohani, făcând referire la acordul nuclear, cunoscut sub numele oficial de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, potrivit RFE/RL.

Comentariile de la summitul OCS, unde au fost prezenţi liderii Chinei şi Rusiei, au fost făcute în aceeaşi zi în care preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a afirmat că este momentul ca Europa să arate că poate salva acordul nuclear.

“Această problemă trebuie să fie clară, şi anume că oficialii iranieni nu vor aştepta promisiunile nesfârşite ale Europei”, a declarat Larijani parlamentului într-un discurs televizat.

“Termenul pentru negocieri se apropie de sfârşit şi, în cazul în care Europa consideră că este capabilă să menţină acordul nuclear, atunci trebuie să îşi anunţe decizia în mod explicit şi prompt, altfel Iranul va lua măsuri cu privire la problemele nucleare şi de altă natură”, a adăugat el.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luna trecută că SUA se retrage din acordul nuclear, susţinând că este plin de “breşe” şi ameninţând că va reimpune sancţiuni care vor afecta companiile internaţionale care lucrează cu Republica Islamică. De atunci, statele europene au depus eforturi pentru a convinge Iranul să rămână în acord.

Acordul nuclear prevede restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse împotriva acestuia.

Ceilalţi semnatari ai planului – Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania – au declarat că rămân dedicate acordului cât timp Iranul îşi respectă obligaţiile.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat poziţia Statelor Unite la summitul OCS din Qingdao, China, afirmând că decizia ar putea “destabiliza” Orientul Mijlociu.

“Rusia cere o implementare strictă şi consistentă a acestui plan”, a afirmat Putin duminică. “În ceea ce ne priveşte, vom continua să ne îndeplinim obligaţiile”.

Preşedintele chinez Xi Jinping, care a luat cuvântul la summit după dicursul lui Rohani, şi-a exprimat “regretul” că administraţia SUA a decis să se retragă din pactul nuclear. “China doreşte să lucreze cu Rusia şi alte ţări pentru a păstra JCPOA”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe