Iranul ameninţă din nou cu blocarea Strâmtorii Ormuz. Portavion american în drum spre Golf

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat din nou cu închiderea Strâmtorii Ormuz, care este vitală pentru aproximativ o treime din transporturile globale de petrol, fiind un punct cheie de tranzit în Golful Persic, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Televiziunea iraniană de stat a transmis marţi comentariile preşedintelui iranian cu privire la această chestiune: “Dacă într-o zi SUA decide să blocheze exporturile de petrol ale Iranului, nu se va mai exporta petrol din Golful Persic”. Rohani a mai promis că SUA nu va putea împiedica Iranul să îşi exporte ţiţeiul – Casa Albă a susţinut în repetate rânduri că va reduce la zero exporturile iraniene de petrol prin aliaţii internaţionali şi printr-o blocadă economică impusă prin sancţiuni.

Comentariile lui Rohani au avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce oficiali americani au declarat pentru publicaţia Wall Street Journal că un grup de luptă condus de portavionul USS John C. Stennis va sosi în Golful Persic “în câteva zile” – punându-se capăt celei mai îndelungate perioade de timp din ultimele două decenii în care un astfel de grup maritim de luptă american a fost absent în regiune. În plus, oficialii anonimi au precizat că mişcarea este un “spectacol de forţă împotriva Iranului”.

Trimiterea portavionului în regiune, deşi a fost programată anterior, a fost anunţată după ce SUA a condamnat testarea unei rachete balistice cu rază medie şi capabilă nuclear de către Iran în weekendul trecut.

“SUA ar trebui să ştie că noi vindem petrol şi ne vom vinde petrolul şi nu poate bloca exporturile de petrol ale Iranului”, a declarat Rohani marţi în direct la televiziunea de stat, adresându-se populaţiei din provincia Semnan.

"SUA şi Israelul nu pot suporta ideea unui Iran puternic şi demn, iar naţiunea iraniană nu se va înclina în faţa lor, a mai afirmat Rohani, adăugând că “SUA a eşuat să lanseze o lovitură de stat în ţara noastră. Ei au urmărit separarea provinciei Khuzestan, impunerea de sancţiuni împotriva ţării şi subminarea puterii Iranului, însă au eşuat. Ar trebui să se studieze motivul pentru care SUA este supărată pe Iran şi iranieni”, potrivit agenţiei de ştiri MEHR.

Deşi nu este prima ameninţare de acest fel, tensiunile au ajuns la un nivel major, şi deoarece cu o zi înaintea discursului lui Rohani premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu secretarul de stat american Mike Pompeo în Bruxelles pentru a discuta despre “modalităţile de a opri împreună agresiunea iraniană în regiune”. La câteva ore după această întâlnire, forţele militare israeliene au lansat operaţiunea “Scutul Nordic” de-a lungul graniţei cu Libanul pentru a expune şi distruge ceea ce oficialii au numit “tuneluri ale terorii” care se întind din Liban în nordul Israelului.

Potrivit AP, ameninţarea lui Rohani a fost apreciată de clericii şi oficialii militari radicali, inclusiv generalul Qassem Soleimani, comandantul forţei de elită Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.

La începutul lunii noiembrie, de exemplu, un cleric radical proeminent a declarat vineri în Mashhad, considerat capitala spirituală a Iranului, că ţara are puterea de a crea “instananeu” condiţii ca preţul barilului de petrol să ajungă la 400 de dolari dacă decide să acţioneze în Golful Persic.

Clericul şiit Ahmad Alamolhoda a declarat la acea vremea că, “în cazul în care Iranul decide acest lucru, nicio picătură din petrolul acestei regiuni nu va fi exportat şi în 90 de minute toate ţările din Golful Persic vor fi distruse”.

Se pare că prezenţa portavionului USS John C. Stennis încearcă să prevină un scenariu în care Iranul să blocheze Strâmtoarea Ormuz. De asemenea, unii oficiali au precizat că grupul de luptă va susţine războiul purtat de SUA în Afganistan, precum şi operaţiunile împotriva elementelor rămase din grupul jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria. Însă în pofida tensiunilor actuale cu Iranul, oficiali ai Pentagonului au subliniat că misiunea portavionului fusese programată anterior, deşi evidenţiază şi misiunea de intimidare a Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe