Iranul afirmă că SUA a reţinut o navă în largul coastei chineze, care încălcase embargoul impus Teheranului

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

Presa de stat iraniană a anunţat că o navă de război a Marinei SUA a capturat o navă de transport în apropierea portului chinez Qingdao, miercuri dimineaţă.

Se presupune că nava se îndrepta către Iran încărcată cu material medical, în special zeolit, care, potrivit agenţiei de ştiri Fars, este necesar pentru fabricarea concentratoarelor de oxigen pentru pacienţii infectaţi cu virus Wuhan.

"Numai o parte importată este folosită pentru producerea concentratoarelor de oxigen, respectiv zeolitul, şi suntem obligaţi să îl cumpărăm din Franţa şi să îl importăm în ţară prin mai mulţi intermediari", a declarat Peyman Bakhshandeh-Nejad, director general al companiei farmaceutice din Iran, citat de mass-media de stat.

Pe fondul crizei virusului Wuhan care a făcut ravagii în Republica Islamică - printre cele mai afectate ţări din lume (şi menţionăm că luna trecută preşedintele Rouhani a şocat într-un discurs spunând că cea mai reală estimare a numărului persoanelor infectate iraniene ar fi de aproximativ 25 de milioane, nu 300.000 recunoscute oficial), Teheranul a decis să importe echipamente şi medicamente vitale pentru spital.

Cu toate acestea, sancţiunile impuse de SUA legate de preocupările nucleare ale Iranului au făcut acest lucru extrem de dificil. În timp ce Washingtonul a negat că vizează medicamente vitale şi articole de bază precum alimente şi echipamente spitaliceşti, Iranul a susţinut că tocmai aceste lucruri sunt blocate.

În special în cazul navei confiscate din China, zeolitul este crucial în concentratoarele de oxigen pentru pacienţii infectaţi cu virus Wuhan, care se pot baza pe dispozitivele vitale fiind trataţi acasă, fără a fi nevoiţi să meargă la spital.

Deşi sechestrul navei de către armata americană este impus pe cât se pare de miercuri, nu există încă o confirmare din partea SUA sau a autorităţilor portuare chineze.

Iranul a fost prins deseori exportând petrol, în pofida sancţiunilor, în China.