Iranul acuză SUA că desfăşoară un “joc foarte periculos”. Zarif cere Washingtonului să manifeste respect

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Iranul a acuzat SUA că desfăşoară un “joc foarte, foarte periculos”, în contextul amplificării tensiunilor dintre cele două state.

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat că “presiunea maximă” impusă de preşedintele american Donald Trump împotriva ţării sale va duce doar la amplificarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Zarif a criticat sancţiunile stricte aplicate Iranului de către Trump cu scopul de a reduce la zero exporturile iraniene de petrol, potrivit Express.co.uk.

În plus, Zarif a negat că Iranul plănuieşte să atace interesele SUA în regiune, a raportat Newsweek.

Într-un interviu acordat CNN, Zarif a afirmat: “Trimiterea acestor active militare într-un canal maritim de mici dimensiuni poate duce la producerea unui accident, în special când există unii oameni interesaţi să producă accidente. Aşadar, este necesară o prudenţă extremă şi SUA desfăşoară un joc foarte, foarte periculos”.

Comentariile au fost făcute la două zile după ce Trump a scris pe Twitter: “Dacă Iranul vrea să lupte, atunci va avea loc distrugerea oficială a acestuia. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite!”

Zarif a declarat că Iranul nu este interesat de război, însă a adăugat că iranienii “se vor apăra” în cazul amplificării tensiunilor.

El a mai menţionat că o confruntare militară va avea “consecinţe dureroase” pentru ambele părţi.

Zarif a mai declarat pentru CNN: “Iranul nu negociază niciodată pe baza constrângerilor. Nu puteţi ameninţa iranienii şi să vă aşteptaţi ca ei să coopereze. Modul de a face lucrurile este prin respect, nu prin ameninţări”.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat la începutul acestei luni, când SUA a impus sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului şi a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot pentru a combate ceea ce Washingtonul a descris a fi o ameninţare din partea Iranului.

Pe fondul amplificării tensiunilor, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puterile nu relaxează sancţiunile impuse Iranului, aşa cum au promis.

În urmă cu aproximativ două săptămâni s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.