Iranul a fost cucerit de Yoga

Yoga
Yoga (GREG WOOD / AFP / Getty Images)

Cursuri, reviste, canale TV, seminarii săptămânale, activităţi pentru copii, tineri, persoane în vârstă, persoanele care doresc să piardă în greutate sau cele agitate care doresc să se relaxeze: în ultimii zece ani tehnicile de meditaţie au cucerit Iranul.

În ultimii zece ani, practica de meditaţie yoga a cucerit Iranul. Cei care caută o explicaţie politică de popularitate a disciplinei meditative de yoga - interzisă în alte ţări islamice precum Malaezia şi Indonezia – au văzut răspândirea acesteia în anii '90, marcaţi de speranţa pentru alegerea preşedintelui reformist Khatami.

Cu toate acestea, chiar şi mai târziu, în timpul domniei întunecate a lui Ahmadinejiad, iranienii, în special cei din Teheran, au continuat în linişte să practice poziţia de lotus şi variantele sale, însoţite de recitarea de mantre.

Fenomenul este interesant, admite într-un serviciu de la BBC scriitoarea iraniană Azadeh Moaveni. Aceasta, deoarece Ayatollahul nu a cruţat niciun efort să intervină în petrecerea timpului liber al cetăţenilor săi, de la interdicţia de a patina pe stradă până la interzicerea jocului de biliard. Yoga pare să fie o excepţie. Există cursuri (chiar şi în oraşul foarte religios Mashhad), reviste, canale TV, seminarii săptămânale, activităţi pentru copii, tineri, bătrâni, persoane care doresc să piardă în greutate şi cele care caută relaxarea minţii.

Există yoga contemplativă, cea care se concentrează pe uleiuri esenţiale, centre Iyengar pentru practicieni mai serioşi şi clase în săli de sport la modă pentru femeile chic. Evident, beneficiile fizice sau psihologice pe care iranienii le obţin din practica yoga, sunt de natură să asigure disciplinei un fel de imunitate.

De fapt, dincolo de propagandă în Iran, ca şi în alte ţări musulmane, populaţia dezvoltă o frustrare tot mai mare în ceea ce priveşte capacitatea islamului ortodox de a satisface nevoile spirituale.

Scriitoarea Azadeh Moaveni spune că diferite cursuri de yoga din Teheran sunt umplute cu adepţi declaraţi ai islamului, inclusiv instructori care de multe ori încep lecţia prin invocarea Profetului. Există, de asemenea, cursuri în timpul Ramadanului pentru a ajuta ritualul de post, cursuri care se repetă mantra cântând numele imam-ului şiit Ali, etc.

Dacă tensiunea geopolitică începe să se topească, cel puţin judecând după prima rundă pozitivă a negocierilor internaţionale asupra programului nuclear din Iran, la Geneva, poate că, cine ştie, relaxarea pe scară largă a ajutat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură