Iran: Zeci de morţi şi răniţi în urma unui atac asupra unei parade militare

Atacatori necunoscuţi au deschis focul asupra unei parade militare în oraşul sud-vestic iranian Ahvaz, susţine televiziunea de stat. Zeci de oameni au fost ucişi şi răniţi.
Scena unui atac armat asupra unei parade militare în Ahvaz,  Iran, 22 septembrie 2018
Scena unui atac armat asupra unei parade militare în Ahvaz, Iran, 22 septembrie 2018 (Alireza Mohammadi/ISNA/AFP/Getty Images)

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite sâmbătă după ce bărbaţi înarmaţi au atacat o paradă militară în oraşul sud-vestic iranian Ahvaz, care marca începutul războiului dintre Iran şi Irak din 1980-1988, a susţinut agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA.

„Există un număr de victime non-militare, inclusiv femei şi copii, care au venit să privească parada”, a susţinut IRNA, citând o sursă oficială nenumită, potrivit Deutsche Welle.

IRNA a afirmat că cel puţin 53 de persoane au fost rănite în atac, iar alte agenţii de ştiri au precizat că jumătate dintre morţi erau membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.

Rapoartele iniţiale au susţinut că atacatorii au fost „bărbaţi înarmaţi takfiri”, o descriere care era folosită anterior pentru membrii grupului jihadist Statul Islamic. O declaraţie publicată de agenţia de ştiri Amaq, care a fost folosită de grupul terorist pentru a-şi transmite mesajele, susţine că Statul Islamic a fost în spatele atacului, deşi acest lucru nu a fost confirmat pe moment.

Atacul a fost desfăşurat de doi bărbaţi înarmaţi aflaţi pe o motocicletă, conform agenţiei semioficiale de ştiri Fars.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis că va da un răspuns „zdrobitor”, precizând pe website-ul său oficial că „persoanele care au oferit informaţii şi suport propagandistic acestor terorişti trebuie să răspundă pentru acest lucru”.

Ministrul de externe Javad Zarif a afirmat pe Twitter că atacatorii sunt „terorişti recrutaţi, pregătiţi, înarmaţi şi plătiţi de un regim străin”, fără a elabora însă. Totuşi, el a învinuit diverse state regionale şi pe „maeştrii lor americani” pentru atac, adăugând că Iranul va răspunde „prompt şi decisiv”.

Un purtător de cuvânt al Gărzilor Revoluţionare a afirmat că atacatorii au fost separatişti susţinuţi de Arabia Saudită.

Ahvaz este capitala provinciei Khuzestan, o regiune bogată în petrol, unde separatiştii arabi au atacat conducte petroliere în trecut. Provincia are o mare comunitate etnică arabă, mulţi dintre ei fiind suniţi, o ramură religioasă musulmană la care aderă Statul Islamic şi care este o minoritate în Iranul şiit.

Iranul a suferit de asemenea atacuri majore din partea extremiştilor Statului Islamic în 7 iunie 2017, când militanţii au atacat Parlamentul şi altarul ayatollahului Ruhollah Khomeini din capitala Teheran. Cel puţin 18 persoane au fost ucise şi alte peste 50 au fost rănite în acele atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe