Iran: ONU nu poate interzice producţia de rachete în baza acordului nuclear



Rachetă iraniană Fateh-110.
Rachetă iraniană Fateh-110. (Captură Foto)

Iranul a declarat că programul său de rachete balistice nu are nicio legătură cu rezoluţia adoptată luni de Consiliul de Securitate al ONU, care susţine acordul nuclear semnat în 14 iulie între Teheran şi puterile mondiale, susţine ziarul Times of Israel.

O declaraţie din partea Ministerului iranian de Externe mai susţine că Iranul este “sigur” că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu va cere inspectarea centrelor sale militare.

Conform termenilor acordului nuclear, Iranului îi este interzis să dezvolte rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.

Dar, în acelaşi timp, Ministerul iranian de Externe a mai declarat că rezoluţia ONU de susţinere a acordului nuclear nu are nicio jurisdicţie asupra procesului de dezvoltare a rachetelor sale.

“Capacităţile militare ale Iranului, în special rachetele balistice, sunt strict defensive şi, din moment ce nu au fost concepute pentru a transporta arme nucleare, ele se află în afara câmpului şi competenţei rezoluţiei CSONU”, a scris ministerul într-o declaraţie.

În ciuda asigurărilor legate de caracterul defensiv al rachetelor iraniene, Israelul a manifestat unele temeri în condiţiile în care aceste arme au o rază de acţiune de 2.000 km şi sunt capabile să lovească teritoriul israelian.

La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru susţinerea acordului nuclear semnat între Iran şi marile puteri, susţinând că această decizie va duce la “un acord prost”.

În plus, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat. Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare.

În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

Mai mult, o secţiune a acordului pare, de asemenea, să ofere Iranului o cale de evitare a declarării în totalitate a activităţilor sale militare trecute. Secţiunea respectivă susţine că Iranul “ar putea propune AIEA mijloace alternative de rezolvare a temerilor Agenţiei care îi vor permite acesteia să verifice absenţa materialelor şi activităţilor nucleare nedeclarate sau a activităţilor incompatibile cu JCPA [după cum mai este cunoscut şi acorudl cu Iranul] la locaţia în cauză.”

John Bolton, fostul ambasador american la ONU, a etichetat acordul nuclear încheiat de administraţia Obama cu Iranul ca fiind un “München american” (dezastru, n.r.), avertizând că acordul va permite Iranului să devină un stat nuclear şi va duce la apariţia altor “şase state înarmate nuclear” pe cuprinsul Orientului Mijlociu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat în 14 iulie. Netanyahu a declarat că acordul dintre Iran şi marile puteri reprezintă o “capitulare” şi o greşeală de proporţii istorice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe