Iran: Khamenei învinuieşte SUA pentru instabilitatea regională şi crearea Statului Islamic

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că Statele Unite sunt vinovate pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu, adăugând că lupta Washingtonului împotriva grupului jihadist Statul Islamic este o “minciună”.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)

“Voi [Statele Unite] şi agenţii voştri sunteţi sursa instabilităţii în Orientul Mijlociu... cine a creat Statul Islamic? America ... Afirmaţia Americii că luptă împotriva Statului Islamic este o minciună”, a precizat Khamenei în cadrul unei întâlniri cu oficiali iranieni de rang înalt, potrivit website-ului său oficial.

Iranul şi SUA au suspendat relaţiile diplomatice la scurt timp după Revoluţia Islamică din 1979 şi ostilitatea faţă de Washington a fost mult timp o ţintă preferată a susţinătorilor radicali ai lui Khamenei în Iran.

De la începutul Ramadanului, Khamenei a făcut mai multe declaraţii în care a denunţat SUA. În acelaşi timp, de când a fost învestit oficial la începutul acestui an, preşedintele american Donald Trump a adoptat un ton dur împotriva Iranului, indicând că va anula apropierea de Teheran pe care a abordat-o fosta administraţie Obama.

Liderul iranian a acuzat SUA şi aliatul său regional Arabia Saudită că finanţează militanţi suniţi extremişti, inclusiv Statul Islamic, care a desfăşurat săptămâna trecută primul său atac în Teheran, ucigând 17 persoane.

Riadul a negat implicarea în atacurile sinucigaşe cu bombă şi atacurile armate asupra Parlamentului iranian şi a mausoleului fondatorului Republicii Islamice, Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani, care favorizează deschiderea spre scena globală, a condamnat atacurile, fără a indica o anumită ţară.

Preşedintele pragmatic a susţinut un acord nuclear încheiat între Iran, SUA şi alte cinci puteri mondiale în 2015, acord care a dus la ridicarea majorităţii sancţiunilor aplicate împotriva Teheranului în schimbul restricţionării programului său nuclear.

Dar acordul nu a dus la o normalizare a legăturilor dintre SUA şi Iran, după cum a sperat Rouhani. De fapt, în mai multe rânduri, preşedintele american Trump a declarat că acest acord este “unul dintre cele mai proaste acorduri semnate vreodată” de SUA şi a precizat că Washingtonul îl va evalua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe