Iran: 29 de femei arestate în timpul unui protest anti-hijab

(Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Poliţia iraniană a arestat în Teheran 29 de femei care şi-au fluturat hijaburile pentru a protesta împotriva legii care impune purtarea în mod obligatoriu a acestor obiecte. Legea Islamică a Iranului, impusă după revoluţia din 1979, cere femeilor să îşi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi în public.

Alte şase femei au fost aparent arestate în această săptămână.

În cadrul mai multor proteste pe cuprinsul ţării, un număr tot mai mare de femei şi-au dat jos hijaburile, le-au înfăşurat pe beţe şi le-au fluturat pentru a protesta împotriva acestei legi.

Câteva imagini şi înregistrări video cu demonstraţiile au devenit virale pe reţelele sociale. Protestele anti-hijab au coincis cu demonstraţii împotriva condiţiilor economice în estul Iranului. Unii manifestanţi au cerut liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, să demisioneze.

Protestele generate de problemele economice din Iran, care au devenit în scurt timp anti-guvernamentale, au izbucnit în 28 decembrie 2017 şi s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi şi peste 400 de arestări. Acestea sunt cele mai grave tulburări izbucnite în Iran de la evenimentele violente din 2009, cu ocazia disputatelor alegeri prezidenţiale.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani nu a comentat imediat protestele anti-hijab, dar a precizat că guvernul trebuie să asculte solicitările populaţiei.

Protestele anti-hijab fac parte dintr-o campanie începută de jurnalista iraniană exilată Misah Alinejad, care în urmă cu un an a încurajat femeile să posteze pe reţelele sociale imagini şi înregistrări video cu ele însele cu hashtagul #whitewednesdays (miercurea albă).

Curentul a prins elan după ce clipuri video şi imagini au fost postate online la sfârşitul lunii decembrie cu o femeie care a fost arestată pentru că şi-a fluturat hijabul la colţul unei străzi din Teheran.

Poliţia iraniană a părut să atace în mod indirect campania lui Alinejad, afirmând joi că cele 29 de femei arestate au fost “păcălite” să îşi dea jos hijaburile de către o campanie propagandistică răspândită de iranieni care locuiesc în afara ţării, a precizat agenţia de ştiri Tasnim, care are legături strânse cu Gărzile Revoluţionare ale Iranului şi care doreşte să apere “Republica Islamică împotriva propagandei media negative”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe