Irakul zguduit de proteste anti-guvernamentale

Proteste în Basra, 2 octombrie 2019
Proteste în Basra, 2 octombrie 2019 (Getty Images)

Zeci de irakieni au murit în ultimele zile în confruntări între protestatari şi forţele de securitate în timpul manifestaţiilor care au luat autorităţile prin surprindere.

Protestele au fost primele majore din ultimul an. La doi ani de la înfrângerea Statului Islamic, o mare parte din cele aproape 40 de milioane de persoane trăiesc în condiţii din ce în ce mai rele, în ciuda rezervelor de ţiţei ale ţării.

După decenii de război împotriva vecinilor săi, sancţiuni ale ONU, două invazii ale SUA, ocupaţie străină şi război civil sectar, urmat de înfrângerea insurgenţei Statului Islamic din 2017, Irakul este acum în pace şi liber pentru prima perioadă din anii '70. Producţia de ţiţei este la niveluri record. Cu toate acestea infrastructura este în declin, oraşele afectate de război nu au fost încă reconstruite, iar grupurile armate încă mai au putere pe străzi.

În special tinerii sunt afectaţi de lipsa locurilor de muncă şi pun situaţia economică precară pe seama unei clase politice extrem de corupte care se află la putere încă d ee vremea dictatorului Saddam Hussein şi care a prins rădăcini după invaziile americane.

Proteste majore au izbucnit mai întâi în sud în oraşul Basra în septembrie anul trecut. Aproape 30 de persoane au fost ucise.

De atunci, au avut loc demonstraţii sporadice, dar nu la dimensiunea evenimentelor din această săptămână. Acestea au fost primele manifestaţii mari împotriva guvernului premierului Adel Abdul Mahdi, care a preluat funcţia în octombrie anul trecut.

Un alt motiv de creştere a nemulţumirii publice este influenţă crescândă a miliţiilor şiite, sprijinite de Iran, care au fost în spatele represiunilor violente în Basra anul trecut. Mulţi suniţi sunt îngrijoraţi de faptul că Iranul va încerca să atragă ţara într-un conflict cu SUA sau Israelul, care va vătăma interesele pe termen lung ale ţării sunite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe