Iordania cere Canadei să pună sechestru pe manuscrisele de la Marea Moartă

(AA via Getty Images)

Iordania a cerut Canadei să pună sechestru pe manuscrisele de la Marea Moartă expuse în prezent la Toronto, dar guvernul de la Ottawa pare puţin înclinat să urmeze această cerere, potrivit vineri unei surse oficiale.

"Noi putem confirma că am primit un mesaj de la Iordania", a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului canadian al Afacerilor Externe, Simone MacAndrew, întrebată asupra unei informaţii în acest sens dată de cotidianul de referinţă The Globe and Mail.

"Divergenţele asupra manuscriselor de la Marea Moartă trebuie reglementate de Israel, Iordania şi Autoritatea Palestiniană. Ar fi nepotrivit pentru Canada să intervină acolo", a adăugat ea, citată de AFP.

Manuscrisele de la Marea Moartă, denumite de asemenea manuscrisele la Qumran (regiunea Wadi Qumran în deşertul Iudeii n.r.), atribuite comunităţii religioase evreieşti a esenienilor, sunt documente datând din secolul I d.Hr. Ele prezintă un interes istoric considerabil, mai ales pentru cercetători în studii biblice.

Israelul a recuperat un anumit număr dintre ele într-un muzeu din Ierusalimul de Est, ocupat la sfârşitul Războiului de Şase Zile.

Iordania a cerut, prin intermediul însărcinatului de afaceri canadian la Amman, ca Ottawa să pună sechestru pe manuscrisele expuse până duminica viitoare la Muzeul Regal al provinciei Ontario, invocând Convenţia de la Haga din 1954 asupra protecţiei de bunuri culturale în caz de conflict armat, semnată de cele două ţări, a precizat The Globe and Mail.

Convenţia prevede că ţările semnatare trebuie să ia în sarcina lor şi să protejeze bunurile culturale provenind dintr-o zonă de război şi importate pe teritoriul lor.

Israelul, la rândul său, nu revendică proprietatea acestor documente şi estimează că scurtul lor sejur în străinătate nu constituie un "import". "Noi suntem gardienii manuscriselor de la Marea Moartă", a indicat Pnina Shor, de la Autoritatea de Antichităţi, citat de ziar.

În aprilie, Autoritatea Palestiniană i-a scris primului ministru canadian Stephen Harper pentru a-i cere anularea expoziţiei de la Toronto din aceleaşi motive.