Ion Tăbârţă: Sondajele în campania electorală vizează electoratul indecis

Potrivit ultimului sondaj BOP, favoriţii chişinăuienilor pentru alegerile locale din 20 mai ar fi Ion Ceban cu 30%, Silvia Radu cu 23% şi Andrei Năstase cu 15%. Potrivit expertului IDIS ”Viitorul”, indiferent cine va deveni primar al municipiului Chişinău nu va putea schimba foarte multe într-un an.
Ion Tăbârţă, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”
Ion Tăbârţă, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (Captură Foto / unimedia.info)

În ultimii ani, în Republica Moldova, înaintea oricărui scrutin electoral avem o adevărată inflaţie a sondajelor, a menţionat expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă, în contextul ultimului sondaj Barometrul Opiniei Publice (BOP) realizat la comanda Institutului de Politici Publice în perioada 19 aprilie - 9 mai, pe un eşantion de 1115 respondenţi, cu o marjă de eroare de ”+/-3%”.

Mai mult decât atât, expertul a subliniat că o parte din aceste sondaje ar fi credibile, iar altele intenţionat plasate pentru a crea anumite curente de opinie, întrucât vizează în primul rând electoratul indecis, pentru ca ei să voteze pentru un candidat cu şanse şi nu pentru unul cu puţine şanse, vot care ar putea să schimbe anumite preferinţe deja create.

”Avem aici sondaje credibile şi avem sondaje mai puţin credibile. BOP-ul realizat ieri este printre sondajele credibile la care toţi actorii politici se orientează, indiferent că au o atitudine mai pozitivă sau mai negativă, însă cifrele acestui sondaj sunt neapărat luate în calcul de ei”, a declarat Ion Tăbârţă în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Publicarea sondajului BOP crează impresia că în municipiul Chişinău în prim-plan nu ar mai fi opţiunea geopolitică, deşi, a opinat expertul IDIS ”Viitorul”, geopolitica sau aspectele politice vor rămâne în continuare în preferinţele electoratului capitalei. Scorul acumulat de Silvia Radu, ”pe undeva surprinzător pentru mulţi”, denotă anumite tendinţe noi în preferinţele electoratului din Chişinău, consideră Tabârţă.

În context, acesta a ţinut să explice că ”electoratul din municipiul Chişinău cumva a obosit de această divizare pe poli geopolitici a municipiului Chişinău şi îşi doreşte anumite acţiuni concrete care ar fi în beneficiul locuitorilor, indiferent că acest candidat la momentul de faţă este susţinut sau nu este susţinut de către partidul de guvernământ şi că electoratul din Chişinău apreciază pozitiv acele acţiuni din ultimele luni ale doamnei Silvia Radu, cu toate că nu este foarte clar câte dintre aceste acţiuni sunt personale ale dumneaei sau sunt acţiunile partidului de guvernământ deghizate în candidatul independent doamna Silvia Radu”.

În opinia, expertului, scorul candidatului ”independent” Silvia Radu de 23 la sută, ar fi surprinzător deoarece în Chişinău tot timpul se proliferau foarte clar polii politici, fie că era de stângă, fie de dreaptă. Mai mult decât atât, Tabârţă a subliniat că, de obicei partidele centriste nu se aflau în preferinţele electoratului din Chişinău, iar Partidul Democrat este principalul partid de centru din Republica Moldova, ”acest partid tot timpul a stat slab în rezultatele electoratului” de la Chişinău.

Menţionăm că potrivit sondajului BOP, favoriţii locuitorilor capitalei pentru alegerile locale din 20 mai ar fi Ion Ceban cu 30%, Silvia Radu cu 23% şi Andrei Năstase cu 15%. Cu toate că a rămas mai puţin de o săptămână, dacă într-adevăr cifrele sunt în marja scorurilor indicate, atunci desigur ceilalţi candidaţi care nu trec linia turului doi vor trebui să depună anumite eforturi considerabile pentru a schimba o anumită situaţie, cu toate că acest lucru desigur nu este unul imposibil, consideră Ion Tăbârţă.

Totodată, expertul IDIS ”Viitorul” a ţinut să menşioneze că indiferent cine va ocupa funcţia de primar al municipiului Chişinău, alegerile din 20 mai ar fi mai degrabă un scrutin în anticiparea şi în testarea pentru marele scrutin care va fi în toamna acestui an - alegerile parlamentare.

”Dacă va câştiga candidatul socialiştilor, nu prea văd ce s-ar schimba radical. De fapt, mult va depinde de temperatura relaţiei dintre partidul de guvernământ şi Partidul Socialiştilor; dacă va rămâne în continuare sau va câştiga doamna Silvia Radu, aici mai degrabă vom avea o continuare a politicilor în Chişinău care a avut loc în ultima jumătate de an; dacă va câştiga până la urmă un candidat pro-european sau unul pro-unionist, tot mai degrabă va fi o victorie morală, pentru că oricine va fi acel candidat oricum îi va fi foarte, foarte greu să schimbe radical lucrurile în municipiul Chişinău”, a conchis Tabârţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe