Ion Sturza: Lumea se scufundă în haos

Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Valorile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale sunt substituite cu izolaţionism, naţionalism, xenofobie şi "idei judeo-creştine”. Declaraţia aparţine fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, care a adăugat că „lumea se schimbă... Lumea se scufundă în haos, mai ales că în ultima perioadă au loc tot mai multe „proteste, violenţe, mişcări antisistem, agresivitate individuală şi colectivă”.

Sturza consideră paradoxal faptul că oamenii secolului XXI cred în „soluţiile” care l-au adus la putere pe Hitler în anii ’30 ai veacului trecut şi care a declanşat cea mai mare tragedie în istoria omenirii. „Vin „sirienii”, multinaţionalele, homosexualii, „vecinii” sunt bolnavi de SIDA... Au apărut şi „salvatorii” Putin, Trump, Orban şi pitecantropul autohton Dodon”, a scris pe pagina sa de Facebook, ex-premierul.

Mai grav ar fi, în opinia lui Sturza, că oamenii din prezent se amăgesc cu iluzia că pe timpul lui Brejnev şi Ceauşescu a fost „mai bine”.

„Unii cred pe bune că guvernanţii pot să fie săraci, proşti, dar cinstiţi. Un portret robot al lui Hugo Chavez. În realitate asistăm la un fenomen mult mai profund – revoluţia digitală, care schimbă paradigma existenţială a omenirii, viaţa privată, interacţiunea umană, cum producem, cum consumăm, cum creăm. Un fel de revoluţie industrială din sec. XVIII, doar că, dacă atunci lucrurile se schimbau în ani, acum în secunde, mult mai rapid decât evoluţia psihologică şi biologică a omului”, a adăugat analistul.

Acesta a ţinut să mai menţioneze că marea majoritate a oamenilor devine tot mai frustrată şi supărată, cu ură faţă de tot ce este nou şi necunoscut. „Milioane de oameni nu au resurse, dar nici dorinţă să se acomodeze noilor realităţi. Şi mai mare este deruta comunicatorilor „clasici”: politicieni, lideri de opinie, jurnalişti. Rapid dispar „instrumentele”, presa scrisă, televiziunea liniară. Informaţia, la fel ca dezinformarea, circulă instantaneu. Aşa cum Gutenberg a „ras” cu tiparniţa sa copiştii, aşa Zuckerberg rade comunicarea tradiţională”, a punctat Ion Sturza.

În opinia expertului, în următorii 10 ani vor dispare 70% din profesii, vom avea supermarket fără vânzători, bănci fără casierii, clase fără profesori, ministere fără funcţionari, spitale fără medici. Deşi poate părea fantastic, Sturza este convins că nu este. Big Data, mobility, inteligenţă artificială, Internet of Things, Cloud, 3-D print, etc. Sunt doar câţiva dintre termenii cu care trebuie să ne deprindem.

„Toate acestea duc la apariţia unui alt fenomen paradoxal, aparent – creşterea inegalităţii bazată pe meritocraţie. Veniturile celor din noua industrie sunt mult peste cele din economia tradiţională. Nici vorbă de nepotism, moştenire, speculaţie pe bursă sau corupţie. Istoria este plină de exemple de egoism şi paranoia politică care au dus la cazuri tragice, dar minore pentru a opri mersul ei”, se mai arată în mesajul fostului premier moldovean.