Ion Sturza: Giganţii Google, Facebook, Apple „minează" la greu datele personale ale utilizatorilor

Tot traficul electronic, convorbirile telefonice, SMS-urile, e-mail-urile sunt stocate pe megaservere, conform legii, inclusiv cele criptate, a menţionat Ion Sturza.
(Captură Foto)

Fostul premier moldovean Ion Sturza, actual om de afaceri, a scris într-o postare pe contul său de Facebook că, în prezent, toţi sunt monitorizaţi 24/24, prin intermediul milioanelor de CCTV-uri, a camerelor şi microfoanelor de pe device-urile utilizate la birou, pe stradă, la shopping, la restaurant, în gări, în aeroporturi, în şcoli, „dar atenţie! Şi în SPA-uri, băi publice, WC-uri”.

„Mii de agenţi guvernamentali, dar şi privaţi, vă urmăresc comportamentul folosind algoritmi şi software extrem de complexe pentru a vă modela şi influenţa comportamentul. Cum? Cel mai facil este telefonul mobil de care nu vă despărţiţi nici în cele mai intime locuri”, scrie omul de afaceri în postarea sa.

Acesta a explicat că oficial, operatorii de telefonie sunt obligaţi prin lege să „conecteze” tot traficul la organele abilitate ale statului, Interception Modernisation Programme. Mai mult decât atât, Sturza a punctat că astfel de abuzuri sunt destul de frecvente, numind acest fenomen „coruperea, la nivel de jos, a angajaţilor de telefonie”.

„Breşe şi vulnerabilităţi ale protocolului de semnalizare SS7 (Signalling System no. 7). Sună complicat, dar e atât de simplu de implementat. Un fel de deturnare a traficului prin date eronate, transmise către antenele de telefonie mobilă (sote). Se poate realiza din orice loc al lumii!”, a adăugat Ion Sturza.

Acesta a explicat că acest lucru se poate face şi prin intermediul unui „cal troian”, utilizat cel mai frecvent de persoane private în scopul de urmărire a concurenţilor, vecinilor, infidelilor. Se instalează pe programe false, e-mailuri false, cu ataşamente dubioase, lucru care se poate întâmpla şi cu programe oficiale.

„Prin intermediul iTunes, în perioada 2008-2011, se putea foarte uşor implementa „un căluţ” în toate device-urile Apple, inclusiv iphone. Acum se pare că procesoarele Intel au lăsat „uşa din spate” deschisă. Prin intermediul aplicaţiilor pe care le puneţi pe telefon, în mod special, jocuri care vă cer acces la video, microfon, e-mailuri, date personale etc.”, a punctat fostul prim-ministru, făcând trimitere şi la copiii care de cele mai multe ori se joacă cu telefoanele adulţilor.

În postarea sa, Sturza a vorbit şi despre staţii de bază de telefonie mobilă false, mai puternice decât cele oficiale (tip stingray), staţii de o capacitate mai slabă, FINP FEMTO, folosite în companii, locuinţe, pentru a intercepta semnalul înainte de a fi transmis către staţia oficială, staţii mobile care interceptează semnalul, copiindu-l, îl retransmit către staţia oficială. Raza de acţiune 300-500 m.

Tot traficul interceptat prin metodele descrise mai sus se descifrează, potrivit omului de afaceri, foarte uşor prin intermediul programelor care pot fi găsite pe internet.

„Descifrarea se face prin cuvinte-cheie, pe parametrii de voce, de date. Nu este un secret că, în regiunea noastră, sunt hectare întregi de servere care au „grijă” de noi de la Berlin până la Bagdad. Evident că sunt foarte multe oferte de criptare, dar care necesită timp şi expertiză”, se mai arată în cele scrise de Ion Sturza.

Deşi, vine cu câteva soluţii, cum ar fi aplicaţiile care utilizează criptarea de tipul end-to-end (Whatsapp, Viber), acesta atenţionează că o comunicare reprezintă un număr de bytes care se stochează la operator sau pe serverele descrise mai sus şi teoretic, dacă se cunoaşte codul de decriptare, există şi acces la conţinut.

Dar nu toţi providerii de aplicaţii pot pune la dispoziţia „autorităţilor” cheile de decriptare, mai scrie omul de afaceri, specificând că în cazul Whatsapp şi Viber, cheile ar fi unice, instalându-se pe device-ul utilizatorului. Teoretic, nimeni nu ar trebui să cunoască codul de criptare, „dar asta teoretic. Aşadar, ar fi o iluzie să consideraţi că sunt vizate doar celebrităţile. Nu! Toţi. Total şi permanent”.

Întrebându-se retoric când Big Brother va scoate de pe poliţă datele personale ale fiecăruia şi în ce scopuri le va utiliza, Sturza a afirmat că „deocamdată, giganţii Google, Facebook, Apple „minează" la greu datele noastre din mesaje, e-mailuri, convorbiri pentru a construi algoritmi cât mai complecşi în ideea de a modela comportamentul nostru social, pasional şi comercial. Aşa că, relaxare! Suntem monitorizaţi şi manipulaţi”, a conchis omul de afaceri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe