Ion Sturza despre gazoductul Ungheni-Chişinău: Poate şi trebuie să fie un element foarte important pentru securitatea energetică a RM

La Chişinău a fost sabotat mereu acest proiect în favoarea „Gazprom”-ului rusesc.
(europaliberă.org)

„Mulţumim poporului român”, a scris fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza în contextul finalizării gazoductului Ungheni-Chişinău, investiţie realizată de „Transgaz”. Anunţul a fost făcut chiar de prim-ministrul român Ludovic Orban, potrivit căruia, odată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astăzi o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc.

„Mulţumim, domnule Orban! Dar... Vorbim deocamdată de o ţeavă goală, care riscă să rămână doar un monument al prieteniei ʻromâno-moldoveneştiʼ. Aşa cum este ţeava (care e greu de numit gazoduct) de 26 km Iaşi-Ungheni, inaugurată cu mult fast în 2014 de către preşedintele Băsescu, care nu a transportat... gaz.

Făclia arătată la televizor era alimentată dintr-o butelie! De ce? Pentru că e mai uşor să faci o ţeavă decât o staţie de comprimare şi reglare care costă zeci de milioane. Şi basca, la acea staţie trebuie să mai ai şi gaz... Deocamdată e la fundul mării… Dar cel mai important e faptul că la Chişinău a fost sabotat mereu acest proiect în favoarea 'Gazprom'-ului. Nimeni nu s-a gândit că la data X ar fi bine să fie semnate şi nişte contracte de livrare a gazului”, se artă într-o postare a lui Sturza pe pagina sa de Facebook.

Aşa se întâmplă când gazoductele „se nasc” în capul politicienilor, iar problemele tehnice şi economice sunt ignorate, a punctat omul de afaceri, întrebându-se retoric dacă „sunt oare oameni lucizi pe ambele maluri ale Prutului, fără ambiţii geostrategice, să facă să curgă gazul”.

Pe de altă parte, acesta consideră că gazoductul respectiv poate şi trebuie să fie un element foarte important atât pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, cât şi pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Capacitatea proiectată a gazoductului Ungheni-Chişinău este de aproximativ 1,5 miliarde metri cubi sau peste 60% din consumul efectiv din Moldova, a explicat fostul prim-ministru, menţionând aici şi:
- instalarea staţiei de comprimare şi reglare de la Gherăeşti (România) şi prezenţa fizică a gazului la această staţie în cantităţi suficiente;
- liberalizarea pieţei de gaze în Republica Moldova, în aşa fel ca să decidă consumatorul final de la cine cumpără gazul;
- implementarea pachetelor energetice doi şi trei şi spargerea monopolului „Gazprom”.

„Hai, domnule Chicu, plăteşte o poliţă, dă dovadă că îţi pasă de ţară şi buzunarul cetăţeanului!”, l-a îndemnat Sturza pe prim-ministrul de la Chişinău.