Ion Iliescu, audiat la Parchet în dosarul Revoluţiei. Ca martor

Ani de zile, cei în ale căror inimi memoria morţilor Revoluţiei este încă vie, au sperat să vină momentul când Ion Iliescu va fi judecat pentru crimele din decembrie 1989. Astăzi, Iliescu a fost chemat la Parchet în acest dosar, însă ca martor.
Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat, joi dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru audieri. Considerat vinovat de mulţi români atât pentru parte din sângele vărsat în decembrie '89 cât şi de atrocităţile comise la Mineriada din vara lui '90, Iliescu a refuzat, la intrarea în Parchetul General, să spună în ce dosar a fost chemat de către procurori şi în ce calitate. Însă, potrivit unor surse citate de Hotnews, fostul preşedinte a fost chemat astăzi în calitate de martor în dosarul Revoluţiei.

La ieşirea din sediul Parchetului, întrebat de jurnalişti dacă se consideră vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat la Revoluţie, Iliescu a declarat: "Pentru ce? Pentru Revoluţia Română? Ar trebui să aveţi cât de cât discernământ", relatează Mediafax.

Reamintim că în noiembrie anul trecut, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem în dosarul Revoluţiei sub aspectul infracţiunii contra umanităţii.

Concret, procurori susţin că pentru păstrarea puterii, noua conducere politică şi militară instaurată după 22 decembrie 1989 a efectuat acţiuni ce "au determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii".

Potrivit investigatorilor, incidentele armate produse într-un număr mare de localităţi arată că s-a acţionat după un plan prestabilit, ce avea drept obiectiv preluarea puterii de către noii lideri şi legitimarea acestora.

"Situaţia premisă a infracţiunii contra umanităţii referitoare la existenţa unui atac generalizat rezultă din numărul mare de localităţi în care au avut loc incidente armate cu consecinţele menţionate anterior. Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forţelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi difuzarea unor ordine, rapoarte şi informaţii false, scoaterea în stradă şi înarmarea populaţiei, respectiv crearea aparentei unui 'război civil' în care să se confrunte unităţi înarmate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne sau aceluiaşi minister, în scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri. În realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste şi uneori false, la tăierea legăturilor telefonice şi aducerea la conducerea ministerelor de forţă a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinţa generării unui 'război' psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime", au arătat anchetatorii.

Reamintim că Iliescu s-a prezentat în ultima vreme la Parchet şi în dosarul Mineriadei din iunie 1990, dosar în care are calitatea de inculpat, fiind acuzat de infracţiuni contra umanităţii, urmând să îşi pregătească apărarea.

De-a lungul timpului, Iliescu s-a declarat nemulţumit de cercetările din cele două dosare, declarând că Revoluţia şi Mineriada sunt momente de istorie depăşite de acum din care ar trebui trase concluzii politice adecvate, mai degrabă decât să-i plângem pe cei ce au murit.

"Eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot ... plângem morţii, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii româneşti...", afirma Iliescu în urmă cu un an, comentând faptul că urmaşi ai victimelor Revoluţiei declară că nu pot trece peste aceste evenimente.