Iohannis va retrimite în Parlament legea prin care Dragnea a eliminat 102 taxe

Şeful statului va întoarce în Parlament legea vizând eliminarea a 102 taxe, inclusiv a taxei radio-tv, eliminare ce ar putea duce la completa aservire politică a Televiziunii şi Radioului Public.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, că va retrimite în Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

Anunţul preşedintelui este făcut în contextul în care Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională, respingând sesizarea făcută de şeful statului. După decizia Curţii, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional.

Reamintim că legea prin care Liviu Dragnea a decis să elimine, chiar înainte de alegeri, 102 taxe, printre care şi taxa radio-tv (instituţii care, în aceste condiţii riscă să fie total aservite politicului) a fost atacată în urmă cu o lună de şeful statului, la CCR.

În sesizarea sa, şeful statului a subliniat că prin conţinutul sau normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată, legea încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

În ceea ce priveşte eliminarea taxei radio-tv, Iohannis a opinat că "neconcordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor SRR şi SRTv şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune".