Iohannis: Shhaideh şi Plumb trebuiau să demisioneze sau să fie retrase. PSD a făcut scut în jurul lor

Ar trebui să devină normalitate ca persoanele cu probleme penale să nu fie în conducerea statului sau în Guvern, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis, exprimându-şi dezamăgirea că PSD "nu a înţeles nimic" din repetatele sale apeluri în acest sens.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb, ambele vizate de procurorii DNA în dosarul Belina, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcţie, a declarat marţi seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

"Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi din nefericire au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept persoane urmărite penal, judecate penal şi condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. (...) Da, doamnele ministru trebuiau în varianta optimală să demisioneze. A doua variantă acceptabilă era retragerea din Guvern. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur", a precizat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că îşi doreşte "foarte mult" un Guvern asupra căruia să nu planeze niciun fel de suspiciuni.

"Vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un Guvern care nu este supus unor suspiciuni, un Guvern care acţionează pentru România şi pentru români. Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate, nici nu este treaba mea şi nici nu este treaba PSD să stabilească acest lucru, vinovăţia se stabileşte de către judecători, iar pentru România, pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoane urmărite penal, judecate sau condamnate să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a întrebat, retoric, cum vor privi românii şi partenerii noştri un Guvern unde doi dintre miniştrii care gestionează fonduri foarte consistente - Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene - sunt suspectaţi de acţiuni penale.

"Nu este bună această evoluţie. Este păcat că PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri pentru întărirea statului de drept şi avertizez că această cale cu siguranţă nu este cea bună", a conchis Iohannis.