Iohannis susţine îngheţarea salariilor demnitarilor pregătită de Guvernul Orban

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, faţă de măsurile anunţate deja de Guvernul Orban care vizează reducerea deficitului bugetar.

"Am avut o discuţie pentru pregătirea bugetului. Domnul Premier şi domnul ministru al Finanţelor au dorit să mă informeze despre stadiul lucrurilor în această zonă extrem de importantă. Cred că este clar pentru toată lumea. Elaborarea şi aprobarea bugetului pentru anul viitor reprezintă cea mai importantă acţiune politică a Guvernului din acest an, din această lună decembrie", a declarat Iohannis.

Şeful statului a confirmat faptul că ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, l-a informat că va avea o indemnizaţie practic îngheţată începând cu 1 ianuarie 2020.

"Da, mi se pare un lucru potrivit. Dacă vrem să fim politicieni responsabili, trebuie noi, care suntem în vârful piramidei, să fim primii care dăm semnalul că înţelegem că nu toată lumea poate să beneficieze tot timpul de creşteri salariale şi este un moment potrivit pentru a arăta că orice creştere salarială, oricât de mult dorită ar fi, trebuie să fie şi oportună. I-am încurajat să meargă mai departe cu această măsură propusă", a precizat Iohannis.

Întrebat dacă susţine şi celelalte măsuri propuse de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar - interzicerea cumulului dintre pensii şi salariul la stat, concedierea bugetarilor, şeful statului a replicat:

"Este nevoie de un mix de măsuri pentru a permite totuşi reducerea deficitului până într-o zonă care este rezonabilă, adică până spre zona de 3%. Este clar că acele guverne eşuate pesediste au exagerat cu măsuri care au fost luate pe picior, fără o analiză serioasă, şi acum Guvernul liberal trebuie să vină – şi să vină – cu o atitudine foarte responsabilă.

Evident, toată lumea îşi doreşte să crească salariile, să crească pensiile, dar în acelaşi timp trebuie să avem în vedere şi limitarea bugetului. Nu putem să pornim de la premisa că bugetul este oricât de mare ne dorim.

Şi atunci i-am încurajat să vină cu un mix de măsuri, pe de-o parte de încurajare a creşterii economice, care, pe urmă, permite cheltuieli mai mari, dar, în acelaşi timp, pentru anul 2020, care trebuie să fie anul reechilibrării bugetare, trebuie găsite metode pentru a reduce cheltuiala acolo unde poate fi redusă, fără a se apropia de buzunarul românului, care încă nu-şi permite cât îşi doreşte."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne