Iohannis, replică acidă pentru Dăncilă: Nu mă trimite pe mine să citesc pe site! / La OUG 13 am avut o revoluţie aproape

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că va participa la şedinţele de guvern, iar premierul Viorica Dăncilă este obligată să îi trimită agenda de lucru, nu să-l trimită să se uite pe site-ul Guvernului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat marţi seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să participe la şedinţele de Guvern pentru a încerca să împiedice o eventuală ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, context în care i-a dat o replică dură premierului Viorica Dăncilă.

"Da, o să merg. Vedeţi că doamna Prim-ministru, la trei sau chiar patru discursuri publice, a avut mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm şi acum sunt dispus să colaborăm, fiindcă este o chestiune extrem de importantă. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene este o chestiune foarte complicată, foarte grea, şi vrem să facem faţă. Şi am declarat că suntem pregătiţi, dar ca să rămânem pregătiţi şi să avem şi rezultate trebuie să discutăm aceste lucruri. De exemplu, o speţă care acum arde, acum este urgentă şi am cerut, probabil ştiţi, să fie inclus urgent pe ordinea de zi a Parlamentului (n.r. a Guvernului) este Brexit. Există un risc real să avem un Brexit fără acord şi, în acel caz, câteva sute de mii de români rămân cumva cu un statut incert. Aceste lucruri trebuie discutate. Nu putem să stăm să le discutăm după sărbătorile de iarnă. Iată că sunt atâtea argumente şi, sincer, nu cred că mă refuză doamna Prim-ministru dacă merg să discutăm împreună, în Guvern, chestiuni care ţin de România, care ţin de români", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă merge la şedinţa de guvern chiar dacă nu îl invită premierul şi dacă nu sunt pe ordinea de zi temele prevăzute în art. 87 din Constituţie, adică ordine publică, apărare etc, preşedintele a dat un răspuns amplu:

"Vedeţi, tocmai aici este o problemă care nu a fost chiar bine înţeleasă de persoanele care au ajutat-o, ca să zic aşa, pe doamna prim-ministru să-mi scrie un răspuns. S-au cam grăbit. Una la mână, legislaţia în vigoare, şi sunt mai multe acte normative care statuează clar, fără echivoc, că este nevoie de transparenţă în actul decizional – deci, lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, cum se spune acolo, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele. Există însă - şi aici este o problemă - acea agendă ocultă a Guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă, cu siguranţă, nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poţi să vii în şedinţa de Guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netransparentă.

Şi, în fine, există a treia categorie de acte care pot fi pe agenda Guvernului, acte care figurează la capitolul „confidenţial". Din varii motive nu pot fi făcute publice. Or, pe site-ul Guvernului acestea evident că nu vor putea să apară. Deci, e clar, Guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă mie, Preşedintelui României. Nu mă trimite doamna Prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului, care site – ce să zic – de multe ori, pe site a apărut ceva şi în şedinţa de Guvern s-a discutat altceva, ca să ne amintim doar de nefericita Ordonanţă 13, care nu a fost publicată în absolut niciun fel.

Iar dacă se încadrează sau nu se încadrează la art. 87, ei, căderea de a stabili acest lucru este la Preşedinte şi nu la Prim-ministru. Deci, cred că aici trebuie judecate foarte bine lucrurile şi cred că o să înţeleagă în final toată lumea că este absolut obligatoriu ca întreaga agendă să îmi fie trimisă de fiecare dată când se pregăteşte o şedinţă de Guvern, fiindcă numai eu am căderea să apreciez dacă acte care sunt prevăzute acolo cad în zona care este explicit descrisă de art. 87. (...) Ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanţă, am avut aproape o revoluţie - deci, o problemă majoră de ordine publică. Or, nu poate doamna Prim-ministru sau cineva din guvern să-mi spună că nu pot să particip, dacă se discută amnistia şi graţierea, dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică.

Asta nu este incitare, ce vă spun acum; asta este o concluzie din ceea ce am avut data trecută când un astfel de act normativ a fost promovat pe agenda ocultă a Guvernului Grindeanu de la momentul respectiv. Deci, haideţi să fim oameni responsabili şi oameni serioşi şi să luăm lucrurile aşa cum trebuie luate pentru binele României, nu pentru binele unora şi altora care au impresia că putem să mergem înapoi, în perioada partidului-stat. Nu putem să mergem înapoi în perioada partidului-stat!"

Presa a vrut să ştie dacă, în acest context, va merge joi la şedinţa de guvern, sau dacă intenţionează să meargă de-acum încolo la fiecare şedinţă.

"O să merg la şedinţele de guvern, fiindcă Preşedinţia nu se termină nici după Crăciun, nici după Anul Nou. Abia începe, şi probleme vor fi tot timpul de rezolvat şi de discutat. După cum am văzut şi ultima dată la Consiliul European, la care am participat joi şi vineri, problemele şi acolo apar foarte repede, trebuie discutate foarte repede. Şi chiar îmi imaginez că se bucură şi membrii Guvernului dacă merg eu personal să le explic ce s-a discutat acum trei zile la Consiliul European, cum s-au discutat problemele legate de Brexit, şi cred că în final o să înţeleagă toată lumea că fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru România şi evitarea unor erori grave care ar induce o situaţie total nedorită şi o criză politică fără precedent", a replicat Iohannis.

Şeful statului a precizat că Guvernul nu a răspuns încă solicitării sale de suplimentare a ordinii de zi cu situaţia românilor din Marea Britanie, adăugând că "probabil se lucrează încă la răspuns sau primesc mâine răspunsul, în marja şedinţei CSAT de mâine".

Întrebat dacă a primit vreodată agenda de lucru a Guvernului, până acum, preşedintele a negat: "Păi tocmai, că n-am primit-o. De aceea m-am adresat în scris doamnei Prim-ministru, ca să corectăm această deficienţă."

Liderul de la Cotroceni a opinat că, prin prezenţa sa şi prezidarea acestor şedinţe de guvern, ar putea să blocheze anumite acte normative.

"Da, eu cred că prezenţa mea acolo ajută la luarea unor decizii poate mai bune decât fără mine, în această situaţie, repet, foarte specifică, foarte specială, când se discută, pe de-o parte, de o ordonanţă pe amnistie şi graţiere, pe de altă parte, este nevoie de o discuţie pe Preşedinţie, pe Brexit, pe românii care aşteaptă o soluţie de la Guvernul României", a subliniat Iohannis.

Întrebat ce va face în eventualitatea trecerii prin Guvern a unei astfel de ordonanţe de urgenţă şi cum vede protestele care ar putea să apară, şeful satului a răspuns: "Asta o să vedeţi atunci. Dar nu cred că se va da o astfel de ordonanţă. Chiar cred că mai există oameni responsabili şi chiar cred că lucrurile nu vor deraia. Fiindcă dacă apare o astfel de ordonanţă pe amnistie şi graţiere, ar fi un derapaj groaznic de la democraţie."

"În această etapă, nu doresc să discutăm despre a încuraja sau a nu descuraja o manifestare a unei anumite atitudini (protestele de stradă -n.r.). Acum, vorbim despre a face lucrurile care trebuie făcute şi evitat lucrurile care nu trebuie făcute", a adăugat Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele a subliniat că mai are şi varianta referendumului pe justiţie.

"Asta rămâne în discuţie. Rămâne în discuţie. Nu putem să organizăm un referendum în perioada sărbătorilor de iarnă", a punctat preşedintele.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui, prin intermediul unei scrisori, că îl va anunţa când va considera că este necesară prezenţa sa la şedinţele de guvern. Cât despre agenda de lucru pe care i-o solicitase, o poate găsi pe site-ul Guvernului. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne