Iohannis: "PSD şi Ponta au folosit metode securiste în campanie. Mi-a hărţuit familia, părinţii"

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Prezent joi seară în platoul Realitatea Tv, candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, s-a declarat extrem de deranjat de modul în care contracandidatul său principal, pesedistul Victor Ponta, a înţeles să-şi desfăşoare campania. În viziunea acestuia, metodele folosite de PSD sunt specifice fostei Securităţi de pe vremea comunismului, campania fiind presărată cu "nenumărate mizerii" ajungându-se chiar la lucruri de genul hărţuirii familiei sale.

"De enervat, nu au reuşit să mă enerveze, au reuşit să mă supere, să mă întristeze, au fost faze pe care nu am crezut că o să le avem în campanie. Partea mea cred că a fost normală, a lor a fost altfel decât îmi imaginez eu o campanie de secol 21 în România, din partea competitorului şi a echipei domniei sale, a vorbitoarelor domniei sale, am avut parte de nenumărate mizerii", a afirmat Klaus Iohannis.

Liberalul a denunţat acţiunile specifice fostei Securităţii a regimului comunist prin care un politician era pus la colţ atacându-i şi hărţuindu-i familia, părinţii.

"Candidatul Victor Ponta, care nu a avut în această campanie bărbăţia să vină să-mi spună în faţa ce are de spus, s-a ascuns în spatele vorbitoarelor şi a televiziunilor de casă, a trimis o echipă în Germania să verifice ce fac părinţii mei acolo, au filmat casa în care locuiesc părinţii mei, doi oameni în vârstă. Ei locuiesc în această casă cu chirie, la mansardă. A fost prezentată casa ca o investiţie ascunsă pe care aş fi făcut-o eu, prin părinţii mei, şi alte prostii de tipul acesta. O prezentare destul de jignitoare şi la adresa părinţilor mei. Astfel de lucruri mă deranjează pentru că se poate spune orice într-o campanie, că un proiect este bun sau prost, că politicianul e mai bun sau mai slab, mi s-a părut jenant. Mi-a amintit de vremuri pe care nu dorim să le retrăim. Acest mod de a încerca să pui la colţ pe un politician atacându-i familia, părinţii, nu a fost inventat de Ponta, metoda a fost folosită de Securitate, în vechiul regim, şi este folosită în ziua de azi de poliţii politice private în anumite ţări din lumea a treia. Să hărţuieşti familia unui competitor nu este doar jenant şi nepotrivit, este nedemocratic şi ar trebui pur si simplu să înţeleagă până şi domnul Ponta, care poate înţelege mai greu cum e cu istoria noastră şi cu comunismul, ar trebui să înţeleagă că aşa ceva nu se poate face într-o campanie", a încheiat Iohannis.

Pregătiri de fraudă

"Dacă încă din vară, cu OUG 55, Guvernul Ponta a creat premisele turismului electoral. Dacă prin OUG 55 a legalizat traseismul politic, în administraţia publică locală. Este o problemă care trebuie tratată cu maximă seriozitate şi trebuie şi observatorii noştri, şi simplii cetăţeni, dacă observă lucruri stranii, să sesizeze aceste lucruri. Este posibilă fraudarea alegerilor. Fraudarea se poate face numai de cei care au la îndemână pârghiile puterii. Eu sper să nu se întâmple, dar PSD, Guvernul Ponta, de luni de zile, se manifestă ca şi cum ar pregăti o fraudare a alegerilor. Au modificat legea şi au dat voie la toată lumea să meargă oriunde doreşte să voteze, asta se numeşte turism electoral. Aşa ceva s-a întâmplat promiţând primarilor bani pentru proiectele publice", a explicat Klaus Iohannis.

Întrebat cum va reuşi să aducă oamenii la vot, atât în ţară, cât şi în afara ei, prezidenţiabilul ACL a replicat: "Numărul secţiunilor de votare, din străinătate este clar prea mic, dar, pe de altă parte, votul prin corespondenţă ar fi rezolvat aceste chestiuni. Acum o vreme, PDL şi PNL au încercat să promoveze un proiect de lege care făcea posibil votul prin corespondenţă. Nu s-a dorit. Pare o politică a Guvernului Ponta să îngrădească dreptul românilor, din diaspora, la vot, că altfel cum să înţelegem aceste lucruri: se susţine de luni de zile că, în anumite locuri unde sunt mulţi români, nu există secţii de votare în apropiere.

Este probabil o concluzie care se datorează studiilor: românii din diaspora votează, mai degrabă cu dreapta, decât cu stânga, atunci, lui Victor Ponta şi celor din PSD le e frică de faptul că românii din diaspora vor înclina balanţa votului (...) Tot repet că românii trebuie să meargă la vot. Niciun politician, în România, nu are dreptul moral să spună oamenilor să nu meargă la vot (...) Un vot neexprimat poate fi manipulat, dacă oamenii nu merg la vot, să nu îşi imagineze că, prin asta, sancţionează clasa politică. Cei care nu merg la vot creează posibilitatea unei fraude electorale".