Iohannis: PSD caută soluţii pentru politicienii cu probleme penale în frunte cu Liviu Dragnea

Ordonanţa care le va da multor condamnaţi posibilitatea să conteste sentinţele este cras neconstituţională, afirmă şeful statului, care-şi exprimă speranţa că ministrul Justiţiei va mai citi Constituţia şi va renunţa la această OUG.
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări (Epoch Times România)

Ordonanţa de Urgenţă anunţată de Tudorel Toader care le va oferi celor condamnaţi de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte în ultimii 5 ani baza legală pentru a contesta sentinţele este cras neconstituţională, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit căruia PSD încearcă să găsească soluţii pentru problemele penale ale politicienilor, în frunte cu Liviu Dragnea.

"Nu ştim exact ce-şi imaginează ministrul justiţiei să scrie în acea ordonanţă, dar, după părerea mea, dacă doreşte să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituţională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi sunt ancorate în Constituţie şi unul dintre aceste principii, pe care se bazează de fapt toată construcţia statului şi unul dintre aceste principii pe care se bazează, de fapt, toată construcţia statului şi toată construcţia statului de drept este că o lege acţionează numai pentru viitor.

Deci, legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni şi ar schimba întreg trecutul statului şi atunci ar dispărea orice urmă de stabilitate, de predictibilitate. Pe scurt, PSD încearcă ceea ce încerca de când a venit la putere, să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid. Acest lucru nu se poate.

Deci, PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii, care sunt pur şi simplu neavenite, neconstituţionale, şi faptul că se vehiculează în public astfel de idei arată că, de fapt, PSD-ului nu-i pasă de România, PSD-ului îi pasă de propriii politicieni cu problemele penale şi caută soluţii pentru aceştia. Este regretabilă această evoluţie, şi am încă speranţa că inclusiv ministrul justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie, şi vor renunţa la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil." a declarat preşedintele.

Întrebat dacă liderii europeni i-au transmis îngrijorări vizavi de o astfel de ordonanţă, Iohannis a confirmat:

"Este o îngrijorare generală, din păcate, a liderilor europeni pentru soarta statului de drept în România. Eu îmi doresc stat de drept, românii îşi doresc stat de drept, majoritatea politicienilor îşi doresc stat de drept, dar PSD doreşte ceva special pentru propriii politicieni cu probleme penale. Aceasta este o mare problemă pe care o avem şi sper să se rezolve."

Declaraţiile preşedintelui vin în condiţiile în care duminică seara, la România TV, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care toţi cei care au fost judecaţi de completuri de 5 judecători de la Înalta Curte constituite (potrivit CCR) ilegal, să poată face contestaţie în anulare chiar dacă termenul de 30 de zile de la pronunţarea sentinţei a fost depăşit.

Concret, prin această OUG se creează baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014, inclusiv condamnarea la închisoare a lui Dragnea în dosarul fraudării Referendumului, acuza Opoziţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne