Iohannis poate refuza revocarea lui Kovesi. Nu este motiv de suspendare!

Contrar afirmaţiilor vehiculate în spaţiul public, preşedintele Iohannis are dreptul să nu dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi iar refuzul său nu este motiv de suspendare, explică specialişti.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis nu este obligat să o revoce pe şefa DNA, susţin atât fostul şef CCR, Augustin Zegrean cât şi judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM.

Potrivit lui Zegrean, Klaus Iohannis poate respinge cererea de revocare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi fără măcar să fie obligat să-şi motiveze decizia iar respingerea revocării nu este un temei pentru suspendarea acestuia.

"Nu poate să-i impună nimeni să revoce sau să respingă. La numire poate să respingă, la fel şi la revocare. Nu poţi să-l forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24, adăugând că "nu scrie nicăieri" că respingerea cererii de revocare trebuie motivată.

"Când numeşte, numeşte prin decret, când revocă, la fel. Când nu dă decret, cum să motiveze, unde să motiveze, să trimită o scrisoare cui?', adaugă Zegrean.

La rândul său, judecătorul Danileţ susţine că dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură dată, atribuţiile sale prevăzute de art.94 lit.c) coroborat cu art.125 alin.(l) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importanţă.

"Văd pe unii ce se dau specialişti în legile justiţiei care spun că Preşedintele ţării nu ar putea să adopte altă soluţie decât revocarea şefului DNA când aceasta se propune de ministru, căci legea nu ar prevedea posibilitatea respingerii propunerii. Păi nu trebuie să prevadă legea, căci...permite Constituţia.

Eu am mai explicat cândva cum e cu revocarea https://cristidanilet.wordpress.com/…/procedura-de-revocar…/. Dar acum haideţi să vedem ce spune CCR în decizia 375 din 2005: 'Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură dată, atribuţiile Preşedintelui României, prevăzute de art.94 lit.c) coroborat cu art.125 alin.(l) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importanţă'.

Altă întrebare?! - pardon, altă inepţie?", scrie Danileţ pe Facebook.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a cerut, joi, revocarea şefei DNA după ce a prezentat un rechizitoriu care conţine 20 de puncte. Laura Codruţa Kovesi a fost acuzată inclusiv că, prin declaraţiile sale, a stricat imaginea României. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne